Kinderrechtencommissaris blij met nieuwe richtlijn minderjarigen in media

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen is blij met de nieuwe richtlijn die de Raad voor de Journalistiek vrijdag heeft gepubliceerd over jongeren in de media. De nieuwe richtlijn voor correct deontologisch handelen van journalisten tegenover minderjarigen die aan het woord komen of over wie bericht wordt, heeft aandacht voor het recht op bescherming en voor het recht op vrije meningsuiting van de minderjarige. Ook het begrip toestemming is opgenomen in de richtlijn.
McPHOTO / INSADCO / Bilderbox

Journalisten wordt in de nieuwe richtlijn van de Raad voor de Journalistiek gevraagd vooral rekening te houden met de context waarin de minderjarige aan bod komt in de media. "We hadden de voorbije jaren af en toe signalen gekregen van minderjarigen die in de media waren opgevoerd en die vonden dat ze niet fair waren benaderd of behandeld", zegt Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen.

"Daarom is het goed dat de journalisten in overleg zijn gegaan voor deze richtlijn. Ook wij hebben daarover regelmatig input kunnen geven en dat appreciëren we erg."

"We vinden het ook goed dat er aangedrongen wordt op toestemming, ook van de jongeren zelf, als het over gevoelige onderwerpen gaat, en we vinden het goed als dit ertoe leidt dat de minderjarige goed wordt ingelicht over wat er gebeurt met wat hij zegt en doet voor de microfoon en de camera, en dat de minderjarige ook kan aangeven in hoeverre hij of zij wil meewerken, of de medewerking kan stopzetten."

Het Agentschap Jongerenwelzijn zegt in een eerste reactie dat het eerstdaags een evaluatie van de nieuwe richtlijn wil maken. "We willen eerst met juridische experts de teksten goed doornemen om dan met een gefundeerd oordeel te komen. Dat zal wellicht begin volgende week gebeuren", aldus woordvoerder Peter Jan Bogaert van het Agentschap Jongerenwelzijn.