Maarten Inghels wordt 8e stadsdichter van Antwerpen

De 27-jarige Borgerhoutenaar Maarten Inghels wordt op 28 januari -op Gedichtendag- officieel aangesteld als nieuwe stadsdichter van Antwerpen. Dat heeft het stadsbestuur vandaag bekendgemaakt. Inghels volgt Stijn Vranken op en wordt zo de achtste Antwerpse stadsdichter. Hij wordt net als de meeste van zijn voorgangers voor twee jaar aangesteld en zijn opdracht bestaat er onder meer in om minstens zes gedichten per jaar te schrijven over "wat hem treft in Antwerpen".

Inghels heeft ondanks zijn jonge leeftijd al drie gepubliceerde dichtbundels op zijn palmares, naast de roman "De handel in emotionele goederen". Zijn meest recente werk, de bundel "Nieuwe rituelen", werd deze week nog genomineerd voor de Herman De Coninckprijs.

Volgens het stadsbestuur was Inghels ditmaal de geknipte kandidaat om stadsdichter te worden, omdat hij "de vinger aan de pols van deze complexe tijd en samenleving legt" en ook bijzonder sociaal betrokken is. Zo is hij bestuurslid van PEN-Vlaanderen (een auteursvereniging die ijvert voor vrije meningsuiting en zich inzet voor vervolgde schrijvers) en coördineert hij de Antwerpse afdeling van het project "De Eenzame Uitvaart", waarbij hij samen met andere dichters persoonlijke gedichten schrijft en voordraagt op de uitvaart van eenzame gestorvenen.

"In mijn meest recente bundel sloop de stad en de wereld nog nadrukkelijker in mijn poëzie dan voordien. Ik kan dus niet anders dan ingaan op dit aanbod om nog meer gedichten te schrijven over deze fantastische stad", zegt Inghels.

Inghels neemt op 28 januari de fakkel over van Stijn Vranken. Die realiseerde de voorbije twee jaar onder meer poëzieprojecten in de Antwerpse gevangenis en de poëzietram De Lux. De gedichten die Vranken over Antwerpen schreef, worden volgend jaar verzameld in een bundel met verhalen en foto's.