Noord- en Zuid-Korea houden diplomatiek topoverleg

Noord- en Zuid-Korea, die sinds de jaren 1950 officieel nog altijd in oorlog zijn, houden diplomatiek topoverleg. Dat gebeurt in de industriële zone van Kaesong, op de grens tussen beide landen.

Eerder dit jaar kwam het nog tot een militaire escalatie tussen beide landen, de reden waarom er nu weer gepraat wordt in een poging om de relaties te verbeteren. Het vorige overleg op dit niveau dateert al van twee jaar geleden.

De Zuid-Koreaanse viceminister van Eenmaking, Hwang Boo-Gi, ontmoet er zijn Noord-Koreaanse collega Jon Jong-Su. "Er zijn veel zaken te bespreken. We zullen ons best doen die één voor één op te lossen", aldus Hwang.

Het gaat onder meer om de vraag van Zuid-Korea tot regelmatige familieherenigingen en de vraag van Noord-Korea om het toerisme naar de Kumgang-berg te kunnen hervatten. Zo leven vandaag nog altijd zo'n 66.000 Zuid-Koreanen gescheiden van hun familieleden sinds de verdeling van Korea. Door hun hoge leeftijd, hoopt de regering in Seoel snel afspraken te kunnen maken. Aan de andere kant is het toerisme naar Kumgang een belangrijke bron van inkomsten voor Noord-Korea. Maar de tours werden in 2008 geschrapt nadat een toeriste er was doodgeschoten.