Smogalarm doet Chinezen condooms kopen

In de Chinese hoofdstad Peking, en ook in andere noordelijke steden, is er een opvallende piek geweest in de condoomverkoop. Het record valt samen met het smogalarm. Begin deze week is voor het eerst "code rood" afgekondigd. Inwoners werd daarbij aangeraden om binnen te blijven.

Je kunt het moeilijk een wetenschappelijke studie noemen. Maar China's grootste winkelwebsite Taobao registreerde de voorbij periode opvallend veel zoekacties naar voorbehoedsmiddelen. Het orderboekje raakte dan ook sneller dan anders gevuld.

Ook de verkoop van stofmaskers zat de voorbij weken in de lift. In die mate zelfs dat veel verkopers na zekere tijd door hun voorraad heen zaten. Minder voor de hand liggend is dat ook sportartikelen vlot over de (virtuele) toonbank gingen.

Zware industrie

De smog in Peking en omstreken is al langer een probleem en wordt veroorzaakt door de verbranding van kolen voor de industrie en het verwarmen van huizen. Bovendien wordt in de regio flink gebouwd wat - letterlijk - heel wat stof doet opwaaien. Samen met de hoge luchtvochtigheid en het feit dat er weinig wind was, heeft dat het smogniveau naar ongeziene hoogten geduwd.