Socialistische vakbond over voorstel Kris Peeters: "Ik vrees dat er problemen komen"

Hoewel er nog geen details bekend zijn over de inhoud van Kris Peeters voorstellen, zijn de reacties op zijn minst erg lauw te noemen. Fernans Huts, eigenaar van het logistieke bedrijf Katoennatie, zegt dat hij er niets bij gewonnen heeft. De socialistische vakbond waarschuwt alvast voor problemen.

ABVV BTB vakbond is verbaasd dat minister Peeters nu al naar de pers is gestapt. De teksten zijn vanavond per koerier bezorgd aan de vakbonden. Maar omdat de kantoren al dicht waren, konden ze die nog niet ten gronde bestuderen.

De socialistische vakbond zegt alvast dat twee punten onaanvaardbaar zijn: het zogenaamde multitasken, waarbij havenarbeiders uiteenlopende taken moeten doen, en de dagcontracten. "Als er sprake gaat zijn van dagcontracten, buiten ons reguliere poulesysteem, vrees ik dat minister Peeters problemen gaat krijgen", zegt vakbondsman Marc Loridan.

"Niets gewonnen"

Ook havenondernemer Fernand Huts (foto) heeft de teksten naar eigen zeggen nog niet gezien. Hij strijdt al jaren tegen de wet Major, maar zegt dat hij niets gewonnen heeft met de voorstellen van Kris Peeters.

"Eén ding weten we al. Dat is dat Peeters de logistiek en e-commerce in de havengebieden onder wet-Major wil houden. Dat is rampzalig. We zijn ervan overtuigd dat het statuut van de havenarbeider zwaar aangetast zal worden en hij heeft de logistiek en e-commerce gebruikt als pasmunt. Wellicht heeft hij tegen de havenvakbonden gezegd dat ze soepel moeten zijn met het statuut van de havenarbeiders. Maar dat ze ruil krijg de logistiek en de e-commerce onder hun vleugels krijgen."

De havenarbeid wordt nu geregeld door de zogenoemde wet-Major, waardoor schepen alleen maar gelost en geladen kunnen worden door erkende havenarbeiders. Europa vindt dat een aanfluiting van de vrije concurrentie. Er zat een veroordeling van België aan te komen. Wat in het voorstel staat is niet helemaal duidelijk. Er is er sprake van een overgangsperiode van 4 jaar.