Vlaamse regering neemt extra tijd voor uitbreidingsdossier Essers

De aanvraag van het logistieke bedrijf H.Essers om in Genk een stuk natuur om te vormen tot bedrijvenzone, is door de Vlaamse regering voor 60 dagen aan de kant gelegd. Het veelbesproken dossier heeft zodanig veel bezwaarschriften opgeleverd, dat er extra tijd nodig is om alle klachten te onderzoeken, aldus de regering. Oppositiepartij Groen vreest dat de bezwaren van tafel geveegd zullen worden en de boskap toch zal plaatsvinden.

De Vlaamse regering had vandaag een beslissing moeten nemen over de uitbreidingsaanvraag van H.Essers in Genk. De onderneming wil naast de huidige bedrijfsgebouwen extra logistieke infrastructuur creëren, maar daarvoor zou een gedeelte van het naastliggende bos gekapt moeten worden. De aanvraag heeft tot heel wat protest geleid uit groene hoek. Ook komiek Wouter Deprez mengde zich in het debat en ontpopte zich tot kwelduivel van Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V).

60 dagen extra tijd

Hoewel de aanvraag in eerste instantie door het stadsbestuur, de provincie en de Vlaamse instanties werd goedgekeurd, ook omdat H.Essers op een andere locatie een compenserend bos wil aanleggen, moet er nu een nieuwe beslissing in beroep worden genomen. "Het is voorzien in de wet dat we 60 dagen extra de tijd kunnen nemen", aldus de Vlaamse ministers in Genk. "We doen dat om het massale aantal bezwaarschriften dat we hebben ontvangen, grondig te kunnen analyseren. Meer moet er niet achter worden gezocht."

"Meer transparantie nodig"

Vlaams Parlementslid Johan Danen (Groen) zegt in een reactie dat "de piste om de uitbreiding van H.Essers op de leegstaande industrieterreinen van Ford Genk te doen, nooit grondig werd onderzocht. De Vlaamse regering moet van de extra tijd ook gebruikmaken om meer transparantie te brengen in het dossier. Wordt het een verkoop of een ruil, en welk bedrag zal Essers moeten betalen?", vraag Danen zich af.