Zeker 15 doden bij gevechten tussen leger en rebellen in Bujumbura

Vlak bij de Burundese hoofdstad Bujumbura zijn twee kampen van het Burundese leger aangevallen door rebellen. Daarbij zijn zeker 15 doden gevallen. Enkele uren later konden de aanvallers teruggedreven worden. Belgen in Burundi wordt intussen gevraagd om binnen te blijven. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders overweegt ook nieuwe veiligheidsmaatregelen.

De kampen, een ten noorden en een ten zuiden van Bujumbura, werden tegelijkertijd aangevallen. Doelwitten waren een legerbasis in Ngagara en een militair college in Musaga.

Volgens het Burundese leger probeerden de aanvallers wapens te stelen en gevangenen te bevrijden. In Burundi zitten honderden mensen in de cel omdat ze zich tegen de president Pierre Nkurunziza hebben gekeerd, zeker nadat hij een ongrondwettelijk derde mandaat is gestart.

Na de gevechten vonden er volgens getuigen nog schermutselingen plaats in verschillende wijken van de hoofdstad. Inwoners verstopten zich verschrikt in hun huizen, vertellen getuigen.

Een adviseur van de Burundese president zei via Twitter dat "veel van de aanvallers" gedood of gearresteerd waren. Hij spreekt van "een mislukte coup". De balans staat momenteel op 15 doden, onder wie 12 aanvallers. Verschillende mensen raakten ook gewond. Twintig opstandelingen konden worden gearresteerd.

Belgen moeten binnenblijven

In Burundi verblijven zo'n 400 landgenoten. Buitenlandse Zaken roept hen op om binnen te blijven. De Belgische ambassade in Bujumbura heeft bovendien zijn visadiensten gesloten.

"Er waren zeer zware incidenten afgelopen nacht en vanmorgen. We hebben onze landgenoten onmiddellijk gevraagd om binnen te blijven en we hebben contact met Defensie om veiligheidsmaatregelen te nemen", zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).

Reynders denkt ook na of mogelijke operaties in Burundi noodzakelijk zijn, maar hoopt in de eerste plaats op een echte dialoog tussen de meerderheid en oppositie in het land.

Minister Reynders had gisteren een ontmoeting met zijn Burundese collega, Alain Nyamitwe. Hij lanceerde tijdens dat gesprek een oproep om alle geweld te stoppen. Die was gericht aan zowel de autoriteiten als de oppositie en de rebellen. Ook vroeg Reynders een "deëscalatie" in de verklaringen in Burundi over verschillende landen, en België in het bijzonder.