87 doden in Bujumbura bij zwaarste geweld sinds mei

Gisteren zijn in de Burundese hoofdstad Bujumbura 87 doden gevallen bij geweld tussen ordetroepen en opstandelingen. Er is ook sprake van 45 arrestaties en 97 in beslag genomen wapens. Het gaat om het zwaarste geweld sinds mei.

Hoewel de legerwoordvoerder zich daarover niet wilde uitlaten, klagen mensenrechtenactivisten in Burundi over willekeurige arrestaties en mensen die zonder enige reden zijn doodgeschoten. Getuigen zeggen dat in de straten van Bujumbura de lijken van een 40-tal jongeren zijn gevonden die - vaak van kortbij - zijn doodgeschoten.

De toestand in Burundi gaat van kwaad naar erger. Buitenlandse Zaken in Brussel vraagt een "onmiddellijk en onafhankelijk onderzoek" naar de gebeurtenissen van gisteren in Bujumbura. Ons land roept ook op om een eind te maken aan het geweld.

Het geweld in Burundi flakkerde op toen president Nkurunziza aankondigde dat hij wilde meedingen voor een derde ambtstermijn als president. Volgens waarnemers is dat in strijd met de grondwet, maar Nkurunziza gebruikte constitutionele spitstechnologie om toch aan de verkiezingen te kunnen deelnemen: zijn eerste ambtstermijn telt volgens hem niet mee omdat hij daarvoor niet door het volk was gekozen, maar door het parlement.

De oppositie neemt geen vrede met de gang van zaken in het land en protesteert nu al maandenlang. Er is ook sprake van gewapend verzet, maar dat wordt hardhandig de kop ingedrukt door het regime. De afgelopen maanden zijn al honderden doden gevallen en zijn zo'n 200.000 burgers naar de buurlanden gevlucht.