"Dit wordt een historisch keerpunt"

De grote woorden werden niet geschuwd bij de voorstelling van het finale ontwerpakkoord op de klimaattop in Parijs. "Als deze tekst goedgekeurd wordt, zal dat een historisch keerpunt zijn", zei voorzitter Laurent Fabius. De Franse president François Hollande riep de aanwezige landen op om de "beslissende stap" te zetten en het "eerste universele akkoord over het klimaat" goed te keuren.
MIGUEL MEDINA

Laurent Fabius, de Franse minister van Buitenlandse Zaken en de voorzitter van deze klimaattop, sprak tijdens de persconferentie bij wijlen met bevende stem en had moeite om de tranen te bedwingen. Er kan volgens Fabius dan ook geschiedenis worden geschreven in Parijs.

"Als deze tekst goedgekeurd wordt, dan zal dat een historisch keerpunt zijn." Fabius noemde de tekst "verscheiden, rechtvaardig, duurzaam, dynamisch, evenwichtig en juridisch bindend". "De tijd is gekomen om ons op de groene lijnen van een universeel akkoord te focussen en niet langer op de rode lijnen."

Hij riep alle landen op om dit historisch moment niet te missen. "De wereld houdt zijn adem in en rekent op ons." Niemand wil een herhaling van de mislukking in Kopenhagen, voegde hij eraan toe.

"Zet de beslissende stap"

De Franse president François Hollande prees op zijn beurt het werk van zijn minister van Buitenlandse Zaken en riep de internationale gemeenschap op om "de beslissende stap" te zetten en het "eerste universele akkoord over het klimaat" goed te keuren.

Hollande had het nog over een "essentiële daad voor de mensheid". "Al het werk dat hier de laatste dagen is gedaan, moet nu tot een conclusie komen. Wat is het nut van dit alles geweest als we niet tot een klimaatovereenkomst komen? 12 december 2015 kan een grootse dag in de geschiedenis van de mensheid worden."

Ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon wees op het belang van een akkoord. "De hele wereld is aan het kijken. Miljarden mensen zijn afhankelijk van jullie wijsheid", sprak hij de aanwezige landen toe. "Het is tijd om te erkennen dat de nationale belangen het best gediend worden door te handelen in functie van het internationale belang."

"Dit document is historisch. Het zet de wereld op een nieuw pad naar een klimaatbestendige toekomst. Laat ons dat werk nu afmaken", besloot Ban Ki-moon.

MIGUEL MEDINA

Groeilanden zijn tevreden

Een groep van een twintigtal landen, waarbij onder meer China, India en Saudi-Arabië zegt "tevreden" te zijn over het ontwerpakkoord. "We zijn tevreden. We denken dat het een evenwichtig voorstel is en dat onze belangen in rekening zijn genomen", zegt woordvoerder Gurdial Singh Nijar.

De Britse openbare omroep BBC meldt dat een belangrijk lid van de Chinese delegatie op de terugweg is. "Dat betekent dat ze instemmen met het ontwerpakkoord", zegt een waarnemer tegen de BBC.

Ook bij de Europese Unie wordt tevreden gereageerd. "De Europese Unie steunt het huidige COP21-ontwerpakkoord", twittert de Europese commissaris voor Klimaatactie Miguel Arias Cañete . "Als dit unaniem wordt aangenomen door de plenaire vergadering, dan gaat het om een historische doorbraak."

Jos Delbeke: "Goed uitgebalanceerd"

Jos Delbeke, de Belgische klimaatspecialist bij de Europese Commissie, kon de belangrijkste delen van het akkoord al inkijken en spreekt in een eerste reactie van een "evenwichtig akkoord" met "goede ambities". "Het ziet er heel goed uitgebalanceerd uit."

Delbeke is ook tevreden dat de groeilanden aan boord worden gehesen. "Want zij zijn verantwoordelijk voor de grote uitstoot van de toekomst. Wij zijn verantwoordelijk voor de grote uitstoot van het verleden."