"Hij is de koning van de gewone boerenlul"

"Bennie Jolink is de koning van de gewone boerenlul." Documentairemaker Frank Wiering kon wellicht geen betere omschrijving geven van de frontman van de Nederlandse dialect-rockband Normaal. Nog een weekje en dan zit het erop voor deze bijna iconische groep, die 40 jaar geleden op Hemelvaartsdag zijn eerste optreden kende en 2 jaar later, in 1977, ook in Vlaanderen een dijk van een hit scoorde met "Oerend hard". Intussen is Jolink een gelukkige grootvader met 7 kleinkinderen, maar dat weerhoudt hem er niet van om ook nu nog, in de laatste maanden voor het afscheid, zijn ongecensureerde mening te geven.

Want, aldus Wiering nog op The Post Online, "Jolink is in alles extreem. Als er bijvoorbeeld bier op tafel komt, dan gaat hij door tot hij naar bed gedragen moet worden, dat heb ik vaak meegemaakt".

Volgende week wordt in grootse stijl afscheid genomen van Jolink en zijn Normaal in de GelreDome in Arnhem. Naar aanleiding van het nakende afscheid mocht de nu 69-jarige Jolink nog eens uitgebreid zijn zegje doen op nieuwswebsites Algemeen Dagblad (september), HP/De Tijd (mei), De Gelderlander (juni) en Metronieuws (mei).

Over zijn afscheid.

"Ik heb tientallen keren doodziek op het podium gestaan. Dan nam ik een extra strip pillen, zodat ik toch maar zou knallen. De volgende dag was ik helemaal naar de klote. Dan kon ik letterlijk niets meer."

"Als je hebt opgetreden en je kan de volgende dag geen drinken voor je kinderen pakken, dan moet je denken: misschien moet ik eens stoppen."

"Ik ben blij dat het er op zit. Het kan gewoon niet meer. Dat is eigenlijk al een tijdje zo. Je moet me de ochtend na een optreden eens zien. Helemaal gesloopt. Dat komt door mijn astma, ik ben die longen van mij echt aan het uitwonen."

Over zijn fans en zijn leven als idool.

"Fans zijn een nare mensensoort. Types die vinden dat ze ergens recht op hebben omdat ze fan zijn. Nou, ik heb in die 40 jaar nooit iemand gedwongen een plaat of een concertkaartje te kopen.'"

"Ik kan me bijna niet voorstellen dat iemand mij aantrekkelijk vindt, en toch heb ik nooit moeite hoeven doen om een vrouw te krijgen. In de jaren dat ik vrijgezel was heb ik me een slag in de rondte geneukt."

"Een vrouw in een tuinoverall en op klompen en met stoppels op de bovenlip en een opgeschoren nek en een paardenkont en gehuld in bruinpaarse lompen, nee, dat is niet mijn type."

Over muziekprijzen.

"Bij muziekprijzen hoort altijd een geldbedrag van precies nul cent. In de boekenwereld verdienen ze soms een ton, maar zelfs met een zogenaamd prestigieuze prijs als de Edison verdien je alleen een beeldje. We kregen daar in 2006 de oeuvreprijs. Ik was eigenlijk van plan dat geval onderin de wc-pot te monteren. Maar omdat Anouk tijdens de uitreiking spontaan met ons meezong, heb ik dat ding toch maar in de vensterbank gezet."

Over wat nog komen gaat.

"Nu kan ik me volledig richten op de kleinkinderen. Die blagen zijn het echte hoogtepunt in mijn leven. Opa zijn is het mooiste dat er is, daarvoor kan me de hele carrière met Normaal gestolen worden."

"Angst voor de dood heb ik ook niet. Ik ben al heel oud en heb alles gedaan en gelaten wat je maar kunt bedenken. Daar valt niet zoveel meer aan toe te voegen. Al heb ik beslist geen haast met sterven nu ik opa ben."

"Wel wil ik vanuit de kerk waarin ik ben opgegroeid begraven worden. Ik hou me aan de Hummelose (het dorp waar Jolink woont, nvdr) traditie: eerst een dienst in de kerk. Dat hoeft niet met veel Jezus-gelul, maar wel met wat gezangen. Daarna maak je een tocht van zo’n 800 meter naar de begraafplaats. De huizen waarlangs de stoet loopt doen dan de vensters dicht. En dan de grond in. Ik heb een kartonnen kist uitgekozen zodat de pieren er zo snel mogelijk bij kunnen."

Over zichzelf.

"Ik wil orders geven, niet ontvangen."

"Ik denk dat ik zeer moedig ben. Tegen het roekeloze aan zelfs. Ik heb altijd mijn eigen koers gevaren, dikwijls tegen de stroom in."

"Mijn devies? Odi profanum. Haat het normale."

"Oerend hard"

Hitsingle "Oerend hard" bereikte in juni 1977 de 5e plaats in de Vlaamse Ultratop. In Nederland klom de single tot de 2e plaats:

lees ook