"Lijken in de straten van Bujumbura"

Na de aanval van rebellen op legerkampen in Bujumbura gisteren, lagen vanochtend tientallen lichamen in de straten van de Burundese hoofdstad. Dat zeggen getuigen. Het zijn vooral jonge mannen, die van kortbij lijken neergeschoten te zijn.

Een ooggetuige had het aan Associated Press over 21 lijken met schotwonden in hun hoofd. Van sommigen waren de handen op hun rug gebonden. AFP schrijft dat er "minstens 40 lichamen" liggen.

Het is niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de doden. De lichamen werden gevonden in de wijk Nyakabiga. Een inwoner van de wijk zei aan Reuters dat sommige van de doden op vrijdag waren meegenomen na huiszoekingen. "Ze vielen binnen in onze huizen, verzamelden alle jonge mannen, en schoten hen dood", zei een andere inwoner.

De politie ontkent dat het om een vergeldingsactie van de militie van president Pierre Nkurunziza tegen opstandelingen zou gaan. Volgens politiewoordvoerder Pierre Nkurikiye waren alle doden betrokken bij het geweld van gisteren. "De vijand is geneutraliseerd", zegt hij. De politie is bezig met het ophalen van de lichamen.