"Vakbonden vinden financiële situatie NMBS onbelangrijk"

In enkele kranteninterviews reageert NMBS-baas Jo Cornu teleurgesteld op de keiharde houding van de spoorbonden. Volgens Cornu zijn de maatregelen die de directie op tafel legt, zoals het optrekken van 160 naar 170 productieve dagen, redelijk. "Maar als de vakbonden een alternatief hebben om de productiviteit met 6 procent te doen stijgen, dan zullen wij luisteren."

Omdat de dotaties aan de spoorwegen met 20 procent dalen, moet de productiviteit omhoog. 14 procent kan volgens de directie worden opgevangen door het deels variabel maken van de tarieven, maar de overige 6 procent moet van het personeel komen: door jaarlijks effectief 170 dagen te werken in plaats van de huidige 160.

De aankondiging van de spoorbonden om tot vijf dagen te staken in januari, schiet bij Cornu in het verkeerde keelgat. "We gaan echt niet tot het uiterste", zegt hij in Het Nieuwsblad. Volgens de spoorbaas is er geen keuze: "Mijn personeel zal harder moeten werken." Hij is teleurgesteld dat niet iedereen dat schijnt te beseffen, na acht maanden onderhandelen.

Aanpakken van mistoestanden

Ook de andere voorgestelde maatregelen vindt Cornu niet onredelijk. "Sommige van de dingen die we willen rechtzetten, zijn niks anders dan mistoestanden", laat hij optekenen in Het Laatste Nieuws. "Recuperatiedagen opbouwen tijdens je vakantie: dat is toch te gek?"

Volgens Cornu zijn de vakbonden zo hardnekkig omdat de financiële toekomst van de NMBS voor hen geen prioriteit is. "Hét fundamentele probleem van de NMBS is dat er nog altijd mensen zijn die denken dat de staat het probleem wel zal oplossen." Dat is in het verleden herhaaldelijk gebeurd, en de bonden rekenen erop dat ook deze keer de overheid wel zal inspringen, denkt Cornu.

Voorlopig maken de spoorbonden zich dus op om het treinverkeer lam te leggen in januari. "Het is moeilijk te zeggen of we nog tot een akkoord zullen komen", zegt Cornu in De Standaard. "Ik heb aan de vakbonden duidelijk gezegd dat als zij een alternatief hebben om de productiviteit met 6 procent te doen stijgen, dat wij daarnaar zullen luisteren."