"Youth" is grote winnaar op European Film Awards

De film "Youth" is de grote winnaar van de Europese Filmprijzen. De film, waarin twee gepensioneerden terugkijken op hun leven, werd uitgeroepen tot beste Europese film van het jaar. Hoofdrolspeler Michael Caine (82) kreeg de prijs voor beste Europese acteur en regisseur Paolo Sorrentino werd onderscheiden als beste Europese regisseur.

"Youth" van Paolo Sorrentino is de grote winnaar van de 28e editie van de European Film Awards. De film werd onderscheiden met de Europese Oscar voor de beste film en regisseur Sorrentino kreeg de award voor beste regisseur. Hoofdrolspeler Michael Caine werd gelauwerd als beste acteur.

De 82-jarige Michael Caine kreeg ook een speciale ereprijs voor zijn volledige carrière. De Brits-Franse actrice Charlotte Rampling kreeg ook een Europese Filmprijs voor haar hele oeuvre, dat films omvat van regisseurs als Luchino Visconti, Claude Lelouch en François Ozon.

Daarnaast kreeg de 69-jarige Rampling ook de prijs voor beste Europese actrice, voor haar rol in het huwelijksdrama "45 years" van regisseur Andrew Haigh. Voor diezelfde rol kreeg ze eerder dit jaar al de Zilveren Beer op het internationale filmfestival van Berlijn.

De animatiefilm "The song of the sea" werd uitgeroepen tot beste animatiefilm. De film van Ierse filmmaker Tom Moore is een Belgische coproductie. Een groot deel van de animatie werd in Luik gerealiseerd door studio Digital Graphics.

De Europese Film Awards werden uitgereikt op een gala van de European Film Academy in de Duitse hoofdstad Berlijn.