Burkina Faso heropent moordonderzoek uit 1998

In het West-Afrikaanse land Burkina Faso zijn drie soldaten in staat van beschuldiging gesteld in verband met de moord op Norbert Zongo, een kritische journalist die bezig was met een onderzoek naar de dood van de chauffeur van de broer van oud-president Blaise Compaoré. Het gaat al om het tweede moordonderzoek dat in het land wordt heropend.

Onder het bewind van Compaoré was het onderzoek doodgebloed, maar de nieuwe machthebbers in Ouagadougou lijken vastbesloten enkele duistere moordzaken uit het verleden te willen ophelderen. Veel waarnemers vermoeden dat het regime van Compaoré achter de moord op Zongo zat.

Compaoré is vorig jaar van de macht verdreven na een volksopstand, en de nieuwe democratische machthebbers zijn duidelijk begonnen aan een schoonmaakoperatie.

Eerder deze week raakte bekend dat generaal Gilbert Diendéré , die in september een mislukte staatsgreep pleegde, officieel in verdenking is gesteld wegens betrokkenheid bij de moord op Thomas Sankara, de legendarische oud-president van Burkina Faso die in 1987 opzij is geschoven. Onder Compaoré was Diendéré leider van het elitekorps van de Presidentiële Garde.