Chileense ex-militair gearresteerd na bizarre bekentenis op de radio

In Chili is een ex-militair gearresteerd nadat hij eerder deze week live op de radio bekend had dat hij tijdens de dictatuur van generaal Pinochet deelgenomen had aan de executie van 18 mensen. De man wordt beschuldigd van moord.
Tijdens de dictatuur van Pinochet zijn naar schatting 3.000 mensen vermoord.

De 62-jarige ex-militair Guillermo Reyes Rammsy werd gisteren gearresteerd, zo schrijft de Britse krant The Guardian. De arrestatie volgde op een wel heel opmerkelijke bekentenis twee dagen eerder. Woensdagnamiddag belde de man naar de presentator van de populaire radioshow Chacotero Sentimental, een programma waarin luisteraars hulp kunnen vragen, veelal over relationele problemen.

Reyes Rammsy vertelde de presentator dat hij overwoog om zelfmoord te plegen. Aanvankelijk had hij het over een stukgelopen romance, maar daarna begon de man zijn rol in een hele reeks executies tijdens de dictatuur van Augusto Pinochet (1973-1990) op te biechten.

"We schoten hen dood en bliezen hen op"

Reyes Rammsy nam naar eigen zeggen deel aan 18 executies. "De eerste keer weende ik, maar de luitenant noemde me een goede en moedige soldaat. De tweede keer vond ik het leuk. Ik genoot ervan", vertelde hij rechtstreeks op de radio.

"We schoten hen in het hoofd en bliezen de lichamen daarna op met dynamiet. Er bleef niets van over, zelfs hun schaduw niet", vervolgde hij zijn macabere biecht.

Volgens Reyes Rammsy werd hij geïndoctrineerd tijdens zijn militaire opleiding. Hij was naar eigen zeggen ook verplicht om mensen te executeren, want de legerofficieren maakten soldaten die orders niet opvolgden af.

Beschuldigd van moord

Reyes Rammsy wilde op de radio zijn naam niet noemen, noch de namen van zijn slachtoffers. De Chileense politie slaagde er niettemin in om hem te traceren.

Hij werd alvast beschuldigd van de moord op twee leden van de Socialistische Partij die in 1973 door veiligheidsdiensten werden gearresteerd en als politieke gevangenen vastgehouden werden in een kamp in de woestijn in het noorden van het land. De twee werden eind 1973 geëxecuteerd, hun lichamen zijn nooit teruggevonden.

Chileense mensenrechtenactivisten reageren verheugd op de arrestatie van de man. Zij strijden al decennialang voor een beter begrip van de gruweldaden die het regime van Pinochet heeft begaan. Tijdens de dictatuur zijn naar schatting 3.000 mensen gedood door het leger en de veiligheidsdiensten.

Ongeveer 1.000 lichamen werden nooit teruggevonden. De arrestatie van Reyes Rammsy kan mogelijk nieuwe sporen opleveren in de zoektocht naar die lichamen.