Dirigent Sigiswald Kuijken geëerd met Gouden Penning

De Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen en Kunst van België (KVAB) heeft op een plechtige openbare zitting haar Gouden Penning overhandigd aan musicis-dirigent Sigiswald Kuijken. De Gouden Penning wordt elk jaar uitgereikt aan een persoonlijkheid die voor het brede publiek een belangrijke bijdrage heeft geleverd tot de aanmoediging en verspreiding van de wetenschap en de kunst. Kuijken is een grootmeester van de barokmuziek en hij toonde zich vereerd en dankbaar met de onderscheiding.

"Sigiswald Kuijken is in muzikale kringen bekend als de man die met zijn verfrissende kijk de authentieke uitvoeringspraktijk van de barokmuziek in ere heeft hersteld", zei professor Hubert Bocken, voorzitter van de KVAB.

"Onder meer herintroduceerde hij de in vergetelheid geraakte instrumenten viola da gamba en de cello de spalla, beide schouderinstrumenten. Het door hem opgericht barokensemble La Petite Bande is een begrip in kringen van barokmuziek, geniet al jaren een wereldwijde faam en heeft al een honderdtal cd's mogen opnemen."

Sigiswald Kuijken was verheugd met de Gouden Penning. "Dit stemt mij tot grote dankbaarheid", zei de musicus. "Het brengt ook in herinnering dat muziek haar rechtmatige plaats heeft tussen de kunsten en wetenschappen. In het huidige maatschappelijke klimaat is er een bres geslagen tussen de kunsten en de wetenschappen maar beiden hebben nochtans een gemeenschappelijke ondergrond. Gelukkig zijn er nog instituten zoals de Academie om ze onder een dak te brengen."

Eerdere laureaten van de Gouden Penning waren onder meer Marleen Temmerman, Jacques Rogge, Karel Van Miert, Herman Van Rompuy, René Jacobs en Peter Piot.