Jeugdbewegingen zetten zich in voor kinderen van asielzoekers

Jeugdbewegingen als Scouts en Gidsen Vlaanderen en Chiro Vlaanderen willen jonge asielzoekers mee ondersteunen. "We gaan geen leden zoeken in asielcentra, maar die kinderen zijn wel welkom in onze groepen", zegt Jan Van Reusel, woordvoerder van Scouts en Gidsen Vlaanderen.
(Archieffoto)

Enkele scoutsgroepen in Brussel en Antwerpen mochten ondertussen al kinderen van asielzoekers verwelkomen. Zij vroegen zelf om naar asielcentra te mogen gaan om te kijken wat ze kunnen betekenen. "Het gaat om een tegemoetkoming aan kwetsbare mensen in nood, niet om een wervingscampagne", benadrukt Van Reusel.

De jeugdbeweging wil er vooral voor zorgen dat iedereen die dat wil, zich ook effectief kan aansluiten. "Financiën mogen geen drempel vormen, daarom kunnen gezinnen die het moeilijk hebben, een tegemoetkoming krijgen. Daarnaast verwachten we uiteraard niet dat de kinderen een uniform dragen en zorgen we voor een goede verzekering."

Groepen die nu al kinderen van asielzoekers opvangen, worden door de overkoepelende organisatie aangespoord om rekening te houden met de gevoeligheden. "Het gaat om kinderen en jongeren die een heel verhaal achter zich hebben. We gaan zo iemand niet droppen in een onbekend gebied."

Scouts en Gidsen Vlaanderen werkt aan een rubriek met vaak gestelde vragen voor zijn groepen. Op de website van de Chiro staat al een fiche rond vluchtelingen.