Jeugdhuizen voeren actie tegen nieuwe btw-regeling

Verschillende jeugdhuizen hebben gisteravond actiegevoerd tegen een nieuwe btw-regeling voor jeugdhuizen. Tot nu toe waren zij vrijgesteld van btw, maar dat verandert vanaf januari.

Momenteel moeten jeugdhuizen geen btw aanrekenen op verkoop, maar konden ze ook geen btw terugvorderen op aankopen. Iets wat administratief eenvoudig en financieel aantrekkelijk is.

Die regeling verandert echter vanaf januari. Jeugdhuizen die op jaarbasis meer dan 50.000 euro omzet hebben, moeten vanaf volgend jaar wel btw betalen. En dat vinden de jeugdhuizen onaanvaardbaar. Naast het feit dat er extra financiële druk komt, wordt het ook allemaal moeilijker voor de vrijwilligers, klinkt het.

Gisteravond kwam er protest, onder meer in jeugdhuis Krak in Avelgem. Daar werden enkel verzoeknummers gespeeld die "geld" als thema hebben. De vrijwilligers hopen daarmee een signaal te geven aan minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) en pleiten voor "overleg in plaats van het eenzijdig invoeren van een dergelijke drastische maatregel".