Mensen met een handicap krijgen makkelijker hulp op maat

Mensen met een handicap die thuis wonen, zullen in de toekomst makkelijker gebruik kunnen maken van laagdrempelige hulp op maat. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. De opdeling tussen begeleiding, dagopvang en verblijf verdwijnt om plaats te maken voor een "flexibel totaalpakket".

Personen met een handicap kunnen vandaag al, zonder verdere procedures of ellenlange wachtlijsten, gebruikmaken van rechtstreeks toegankelijke hulp. Het gaat om een echt laagdrempelig aanbod, waarbij men kan kiezen voor begeleidingen (bijvoorbeeld een individueel gesprek met een begeleider), dagopvang (tot 24 dagen of 48 halve dagen) of verblijf (maximaal 12 overnachtingen per jaar).

In de realiteit is het echter zo dat veel mensen met een handicap maar één van die mogelijkheden benutten. De regering maakt daarom komaf met de klassieke opdeling en kiest voor een totaalpakket waarbij de persoon met een handicap "zijn ondersteuningspakket meer op zijn of haar maat en behoeften kan afstemmen", luidt het.

"De cliënt die slechts voor één ondersteuningsvorm kiest, zal beduidend meer ondersteuning kunnen genieten dan voorheen: bijvoorbeeld 91 dagen dagopvang in plaats van 24 voorheen", aldus Vandeurzen.