Nog te veel honden niet correct geregistreerd

Zo'n 1.100 verloren gelopen honden konden vorig jaar niet thuisgebracht worden, omdat ze niet correct geregistreerd werden. Nochtans is dat sinds 1998 verplicht. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) roept alle hondeneigenaars op om daar werk van te maken.

Sinds 1998 moet elke hond in Vlaanderen worden gechipt en geïdentificeerd. De gegevens worden geregistreerd in de centrale databank dogID.

Uit een onderzoek van de Dienst Dierenwelzijn en de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent blijkt dat 92 procent van de honden in Vlaanderen gechipt werd. Maar slechts 71 procent van de honden is ook correct geregistreerd. 29 procent van de honden is dat dus niet.

Honden die niet correct geregistreerd zijn en verloren lopen, zijn veel moeilijker thuis te brengen. Vorig jaar konden zo 1.107 honden niet bij hun baasje gebracht worden, omdat ze niet correct geregistreerd waren. Dat is 22 procent van alle verloren gelopen honden.

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts roept alle hondeneigenaars daarom op om werk te maken van een correcte registratie. Hondeneigenaars kunnen de gegevens overigens zelf aanpassen: op www.dogid.be.

100 procent gerust

"Wie 100 procent correct geregistreerd is, kan 100 procent gerust zijn", zegt Weyts. "Een kleine moeite, die later veel dierenleed en menselijk hartzeer voorkomt."

"Het systeem met de chip werkt. Als alle gegevens correct en up to date zijn, werkt de chip als de beste verzekering tegen verdwalen."