Ontwerpakkoord klimaattop is klaar

Op de klimaattop in Parijs is er na een lange nacht onderhandelen een nieuw ontwerpakkoord klaar. Dat heeft voorzitter Laurent Fabius laten weten. Het ontwerp wordt straks voorgelegd aan de delegaties van de 195 landen die deelnemen aan de VN-conferentie.

De deadline voor het nieuwe - bindende - klimaatakkoord lag eigenlijk gisteren, maar die werd niet gehaald. Na een lange nacht onderhandelen is er nu een ontwerpakkoord klaar.

Aanvankelijk was het de bedoeling om het ontwerp al om 9 uur voor te leggen, maar dat is nu uitgesteld naar 11.30 uur. Officieel klinkt het dat er "technische vertragingen zijn met onder meer de vertaling". De tekst moet namelijk in de zes officiële talen van de VN beschikbaar zijn.

Over de inhoud van de ontwerptekst is momenteel nog niets bekend. "We gaan er wel vanuit dat er een akkoord komt dat voor alle landen aanvaardbaar is en dat er na 11.30 uur niets meer verandert", zegt VRT-journaliste Katleen Bracke ter plaatse. "Hoe sterk of bindend het akkoord zal zijn, blijft echter afwachten."

De delegaties zitten al sinds 30 november bijeen in Parijs met de bedoeling om een universeel akkoord te vinden om de opwarming van de aarde onder de 2 graden Celsius te houden.