President verklaart Gambia tot islamitische republiek

De president van het West-Afrikaanse land Gambia, Yahya Jammeh, heeft zijn land tot islamitische republiek uitgeroepen. Dit deelt de regering mee op haar website.

"Vanaf vandaag is Gambia een islamitische staat. We zullen een islamitische staat zijn, die de rechten van de burgers respecteert", zei Jammeh volgens de krant Freedom Newspaper in een toespraak.

Tegelijk benadrukte hij dat christenen en aanhangers van andere religies in Gambia hun geloof voort mogen belijden. "Niemand heeft het recht in hun levenswijze in te grijpen", aldus de president. Ook het christelijke kerstfeest blijft geëerbiedigd. Bovendien mogen vrouwen zich kleden zoals ze willen.

Jammeh bestuurt Gambia sinds 1994 met harde hand. Meer dan 11.500 mensen vluchtten vorig jaar weg uit het kleinste land van Afrika, dat op de kuststrook na door Senegal omsloten wordt.

De vroegere Britse kolonie behoort volgens gegevens van de Verenigde Naties tot de armste landen van de wereld. Ruim 90 procent van de bijna 2 miljoen inwoners is moslim.