Staande ovatie in Parijs voor het klimaatakkoord

Vanavond heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius het "akkoord van Parijs" officieel afgekondigd. De voorzitter van de klimaatconferentie gebruikte daarvoor een hamertje. Het akkoord werd vervolgens bezegeld met een staande ovatie.

"Het is maar een kleine hamer, maar ik denk dat hij grote zaken kan bereiken", zei een glunderende Fabius.

Vanmiddag kondigde Fabius al aan dat er een ontwerpakkoord was bereikt. Daarbij is het streefdoel van 1,5 graden opwarming overeind gebleven.

Toch werd het vanmiddag nog even spannend, toen er weer even onenigheid was gerezen. Onder meer Turkije deed even moeilijk. Verschillende toponderhandelaars verlieten daarop de plenaire vergadering waarop het ontwerpakkoord finaal moest worden goedgekeurd.

Maar vanavond was het dan toch zover en kon het "Paris Agreement" worden goedgekeurd, het eerste wereldwijde klimaatakkoord ooit. De plenaire vergadering in Parijs wordt momenteel afgesloten met korte slottoespraken van alle deelnemende landen.

Verschillende delegaties hadden lovende woorden voor het Franse voorzitterschap. "Een maand na de aanslagen heeft Frankrijk de wereld verenigd", liet Europees Commissaris voor Klimaatbeleid optekenen.

"12 december 2015 zal een belangrijke datum voor de planeet blijven", zei een trotse Franse president François Hollande. "Parijs is toneel van heel wat revoluties geweest, maar vandaag is een van de mooiste en de meest vreedzame revoluties: de revolutie voor een klimaatverandering."