Teeven-deal doet Nederlandse Kamervoorzitter de das om

In Nederland heeft Anouchka van Miltenburg van de rechtsliberale VVD aangekondigd dat ze opstapt als voorzitter van de Tweede Kamer. Ze was in opspraak gekomen door haar rol bij de zogenoemde Teven-deal. Ze zou een anonieme brief van een klokkenluider niet aan het parlement hebben doorgespeeld maar door de papierversnipperaar hebben laten halen.

De controversiële Teeven-deal kostte eerder dit jaar ook al de kop van minister van Justitie Ivo Opstelten en van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven zelf, allebei van de VVD. Alles draait rond een deal die Teeven als procureur in 2001 afsloot met topcrimineel Cees H. Daarbij kon die een deel van zijn inbeslaggenomen misdaadgeld recupereren zonder medeweten van de belastingdienst, in ruil voor medewerking met het gerecht.

Kamervoorzitter Van Miltenburg had een anonieme brief van een klokkenluider laten verdwijnen. Volgens een onderzoekscommissie heeft haar rol in de affaire haar onpartijdigheid als parlementsvoorzitter geschaad. Zelf vindt Van Miltenburg dat ze wel zorgvuldig heeft gehandeld, maar ze wil de functie van voorzitter "niet langer belasten met deze discussie over mijzelf."