Tien aanhoudingen in grootschalig internationaal drugsonderzoek

In een groot onderzoek naar een internationaal drugsnetwerk zijn in ons land de voorbije weken tien mensen aangehouden. Bij huiszoekingen werden ook vuurwapens, geld en diverse pakketten cocaïne gevonden.
(Archieffoto)

Het hele onderzoek begon in Italië, waar twee keer een partij cocaïne werd onderschept. Later bleek dat de drugs werden doorgevoerd via een man in Maasmechelen, die contactpersoon en leverancier was.

"De Maasmechelaar had veelvuldig en intensief contact met een persoon uit Meise, die een bekende was van het Italiaanse gerecht, omdat hij eerder in Italië tot 26 jaar cel was veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij internationale drugshandel", zegt Dominique Renotte, perswoordvoerder van het parket van Limburg.

In een latere fase konden ook andere criminelen, die voor de invoer van cocaïne bekend waren, in beeld worden gebracht. "In de haven van Amsterdam werd een lading van 300 kilogram cocaïne in beslag genomen, die direct aan de organisatie kon worden gelinkt."

Duitsland en België

Voorts bleek dat er ook leveringen waren aan een Duitse vertakking van dezelfde Italiaanse organisatie. "Door de goede justitiële en politionele samenwerking met Duitsland werd ook daar een apart onderzoek gestart, waarbij na twee acties een tiental kilogram coke in beslag kon worden genomen. Vijf personen werden aangehouden."

Ondertussen konden de speurders ook de man uit Meise lokaliseren en oppakken in een ziekenhuis waar hij was opgenomen. Zijn aanhouding was het begin van een reeks huiszoekingen en arrestaties. Uiteindelijk moesten elf mensen uit ons land voor de onderzoeksrechter verschijnen. Tien ervan werden aangehouden. Enkele andere betrokkenen worden nog actief opgespoord.

Bij een van de huiszoekingen werden onder meer vuurwapens, 70.000 euro cash, een zware tabletteerpers, diverse pakketten cocaïne en versnijdingsproducten aangetroffen.