Twee Belgische films bekroond in Marrakech

De Belgische films "Keeper" van Guillaume Senez en "Insoumise" van Jawad Rhalib zijn in de prijzen gevallen op het 15e Internationale Filmfestival in Marrakech (FIFM). De jury, onder voorzitterschap van Francis Ford Coppola, nam immers de opmerkelijke beslissing om alle vijftien films uit de competitie "een speciale Juryprijs" te geven.

Het gaat om twee Franstalige films, waarvan Insoumise een co-productie is met Marokko.

"Keeper" sleepte ook nog de prijs van Beste Actrice in de wacht, voor de jonge Galatea Bellugi. Zij vertolkt de 15-jarige Melanie, die ontdekt dat ze zwanger is en wiens vriendje Maxime (Kacey Mottet-Klein) het kind absoluut wil houden. "Insoumise" kende in Marokko zijn wereldpremière. Het vertelt het verhaal van Laila, een Marokkaanse IT-er, die werkloos is en naar België trekt voor seizoensarbeid.

De prijs voor Beste Film op het Marokkaanse filmfestival ging naar "Very Big Shot" van de Libanees Mir-Jean Bou Chaaya.