Veiligheidsraad roept op tot kalmte in Burundi

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de recente aanvallen op militaire kampen in Burundi veroordeeld. Daarbij vielen tientallen doden. De Veiligheidsraad roept op tot kalmte.

"De 15 leden vragen aan alle hoofdrolspelers om zich te onthouden van alle geweld", aldus de Amerikaanse ambassadrice Samantha Power, na een vergadering achter gesloten deuren. Alle gewapende groepen in het Afrikaanse land wordt opgeroepen om hun wapens neer te leggen en elke activiteit die de stabiliteit in gevaar brengt, te stoppen. Aan de Burundese regering wordt gevraagd om zo snel mogelijk gesprekken op te starten met de oppositie.

Power, die sinds deze maand de Veiligheidsraad voorzit, herhaalde ook dat het niet uitgesloten is dat er extra maatregelen komen. Op 12 november werd er al een resolutie goedgekeurd, op initiatief van Frankrijk, waarbij het mogelijk is om blauwhelmen te sturen naar Burundi. Maar zover is het nog lang niet, voorlopig blijven de inspanningen van de internationale gemeenschap beperkt tot het sturen van een kleine ploeg die de dialoog weer op gang moet proberen brengen.