Vermiste Chinese miljardair duikt weer op

Guo Guangchang, de topman van Fosun International, is weer terecht nadat sinds donderdagmiddag alle contact met hem verbroken was. Volgens een verklaring van Fosun bij de Chinese beursuitbater helpt Guo de politie bij een fraudeonderzoek naar een voormalig plaatsvervangend burgemeester van Shanghai.
Lw

Toen een Chinees financieel blad op vrijdag schreef dat Guo verdwenen was, gingen er al snel geruchten dat hij de zoveelste Chinese zakenman was die werd ondervraagd in verband met fraude. Het Fosun International-aandeel ging in vrije val, zo snel dat de beursuitbater in Hong Kong besloot om de handel erin tijdelijk stop te zetten. 

In een mededeling verklaart het bedrijf nu dat Guo de politie assisteert in een ander onderzoek. Het statement was vaag en gaf geen details over het precieze onderzoek. Het bericht wordt dan ook gezien als een poging om de beleggers te sussen. Maandag gaat de handel in Fosun-aandelen weer van start.

Chinese strijd tegen corruptie

Volgens bronnen richt het onderzoek zich op een voormalig plaatsvervangend burgemeester van Shanghai, maar het is niet uitgesloten dat Guo zelf op de rooster ligt voor corruptie. In augustus dook zijn naam al op in een fraudezaak.

In dat geval zou Guo de laatste en bekendste naam worden in een lange lijst van Chinese zakenmensen die verzeild geraken in president Xi Jinpings strijd tegen corruptie. In het land verdwijnen geregeld zakenmensen die verdacht worden van fraude.

Guo, ook wel de Chinese Warren Buffett genoemd, is één van de rijkste mensen in China met een geschat vermogen van 7,4 miljard dollar. Zijn bedrijf Fosun is een grote investeerder die belangen heeft in de meest uiteenlopende sectoren. Onlangs kocht het Club Med, het heeft ook aandelen in Cirque du Soleil.