Vrouwen trekken voor het eerst naar stembus in Saudi-Arabië

In Saudi-Arabië mogen vrouwen voor het eerst gaan stemmen bij de lokale verkiezingen. Ze konden zich ook voor de eerste keer verkiesbaar stellen in het uiterst conservatieve land.

Zo'n 900 vrouwen hebben zich kandidaat gesteld voor een zitje in een van de 284 gemeenteraden, die eerder een beperkte macht hebben. Dat zijn er wel nog heel wat minder dan de 6.000 mannen die op de verkiezingslijsten staan.

Hoewel vrouwen zich nu verkiesbaar mogen stellen, worden ze toch nog niet beschouwd als evenwaardig aan mannen. Zo mogen vrouwen en mannen niet onderling in debat gaan en enkele vrouwelijke kandidaten die zich scherp uitlieten over vrouwenrechten, werden zonder veel uitleg van de kieslijst gegooid.

Saudi-Arabië was het laatste land ter wereld waar vrouwen niet het recht hadden om te gaan stemmen of zich verkiesbaar te stellen.