23 doden bij brand in ziekenhuis in Rusland

Bij een brand in een Russisch neuropsychiatrisch ziekenhuis zijn 23 doden gevallen. 23 andere patiënten raakten gewond. Veel van de slachtoffers waren reddeloos verloren, omdat ze in een diepe slaap waren.

Het vuur brak gisteren uit in een ziekenhuis in Alferovka, een plaatsje in de regio Voronezj, op zo'n 600 kilometer ten zuiden van Moskou.

23 mensen kwamen om het leven. Volgens de hulpdiensten waren het allemaal mannen, tussen de 46 en 78 jaar. Mogelijk kwamen verschillende mensen om omdat ze niet meer konden bewegen. De brand brak naar verluidt uit in een afdeling voor mensen die niet meer kunnen wandelen. Veel patiënten hadden ook pijnstillers of slaapmiddelen ingenomen, waardoor ze het gevaar niet beseften. "Ze zijn gewoon niet wakker geworden", was op lokale media te horen.

De brandweer kon 57 van de 70 patiënten redden. 23 van hen raakten wel gewond. Ook de 4 aanwezige personeelsleden konden gered worden. De geëvacueerde patiënten werden ondergebracht in een nabijgelegen home voor bejaarden en mindervaliden.

Over de oorzaak van de brand bestaat nog onduidelijkheid, mogelijk gaat het om kortsluiting of het niet respecteren van de brandveiligheidsvoorschriften. Een gebouw in hout is volledig verwoest.

Rusland heeft een slechte reputatie met branden in ziekenhuizen en instellingen. In 2013 kwamen in totaal 75 mensen om het leven bij twee branden in twee verschillende psychiatrische ziekenhuizen. In 2006 lieten 45 mensen het leven bij een brand in een ontwenningskliniek.