"Cameron krabbelt niet terug op migratie-eis voor Brexit"

In tegenstelling tot wat enkele Britse zondagskranten beweren, krabbelt de Britse premier Cameron niet terug op zijn voornaamste eis om zijn land in de EU te houden. Dat heeft het kabinet van de premier gezegd. Drie zondagskranten schrijven dat Cameron bereid is om zijn plan om EU-migranten de eerste vier jaar geen sociale voordelen te geven, te laten varen.

Een maand geleden legde Cameron een eisenpakket aan de EU op tafel, in de aanloop naar het "Brexit"-referendum eind 2017. Een van de vier brede eisen was de vraag om Europese burgers die naar het Verenigd Koninkrijk verhuizen vier jaar lang hun uitkeringen te kunnen ontzeggen.

Op die eis is er vanuit Europa veel kritiek, omdat het botst met het principe van het vrije verkeer van Europese burgers. EU-leiders vertelden de Britse premier dat ze deze "discriminatie" van hun burgers niet zouden accepteren. Daarom is Cameron bereid om die voorwaarde te bespreken, schrijven Sunday Times, Sunday Telegraph en Independent on Sunday vandaag. Ze beroepen zich daarbij op regeringsbronnen. "De premier staat open voor alternatieven", schrijft The Sunday Times.

Dat ontkent Downing Street nu. "Enkele zondagskranten claimen dat de premier terugkrabbelt van de eis", reageerde een woordvoerder. "Eén krant zegt zelfs dat hij de eis volledig zal laten vallen, op de zitting van de Europese Raad. Dat is simpelweg niet waar." Voor Cameron blijft het noodzakelijk om de mogelijkheid te krijgen de immigratie vanuit de EU te controleren, sluit de woordvoerder af.