"De beste kans om de enige planeet die we hebben te redden"

De Amerikaanse president Barack Obama is trots op het klimaatakkoord in Parijs. "Dit kan een keerpunt zijn voor de wereld. We hebben getoond dat de wereld deze uitdaging wil en kan overwinnen."

President Obama noemde het akkoord in een reactie vanuit het Witte Huis "de beste kans om onze enige planeet te redden". Hij zei dat de mensen erop konden vertrouwen dat de aarde in betere staat zou zijn voor de komende generaties.

Het akkoord is niet perfect, vindt de president, en hij waarschuwde dat het probleem niet is opgelost door de overeenkomst. Maar hij had het wel over een "belangrijk signaal", door de strijd aan te gaan met de uitstoot. Daarvoor zijn wel investeringen en innovatie van hernieuwbare energie "in nooit gezien tempo" nodig, zei hij.

In eigen land stoot Obama op verzet van de Republikeinen. "Obama maakt beloftes die hij niet zal kunnen houden, en hij laat de Amerikaanse middenklasse vallen voor een "akkoord" dat binnen de 13 maanden zal worden weggegooid", reageerde senaatsleider Mitch McConnel.

Meest gelezen