"Laat inwoners Linkebeek beslissen over hun toekomst"

Damien Thiéry, lijsttrekker van de Franstalige lijst LinkeBeek, bevestigt dat zijn partij hem opnieuw voordraagt als kandidaat-burgemeester in de faciliteitengemeente. Zijn Franstalige lijst heeft bij vervroegde verkiezingen 13 gemeenteraadszetels gehaald, even veel als in 2012.

LinkeBeek (LB) haalde 94 procent van de uitgebrachte stemmen en behoudt haar 13 zetels in de gemeenteraad die verkiesbaar waren gesteld.

"Ik heb 100 procent respect voor de Vlamingen die de democratie respecteren en heb niets persoonlijk tegen mevrouw Homans. Ik vraag haar echter eenvoudig om de inwoners van Linkebeek zelf te laten beslissen over hun toekomst", reageert Thiéry. "Systematisch tegen de mening van de bevolking ingaan, gaat niet", aldus Thiéry nog. "Ik denk dat mevrouw Homans dat op zeker moment zal aanvaarden."

Thiéry bevestigt dat als de gemeenteraad zijn kandidatuur als burgemeester opnieuw voordraagt een beroep bij de Raad van State mogelijk is als Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) opnieuw weigert hem te benoemen. Homans heeft al te kennen gegeven dat Thiéry onaanvaard blijft omdat hij in 2012 de taalwetgeving niet heeft gerespecteerd.

De gemeenteraad zal pas 75 dagen na de stembusuitslag een beslissing nemen over een nieuwe voordracht van burgemeester.