Alles of niets voor Front National in beslissende stemronde

In Frankrijk zijn vanmorgen de stembureaus opengegaan voor de tweede ronde van de regionale verkiezingen. Het extreemrechtse Front National (FN) van Marine Le Pen hoopt na het historische succes van de eerste ronde op een definitieve overwinning, maar volgens de peilingen kan het nog alle kanten uit. De opkomst ligt in elk geval hoger dan bij de eerste ronde.
AFP

Ondanks de grote overwinning van het FN in de eerste ronde is het goed mogelijk dat de partij na de tweede ronde met lege handen achterblijft. Afgaande op de peilingen zal het op veel plaatsen een kwestie van enkele procenten zijn. Na de eerste ronde leidt FN in zes regio's, maar de voorspellingen zien de partij overal dalen. Vooral in de drie regio's in het noorden (Nord-Pas de Calais-Picardie), oosten (Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine) en zuidoosten (Provence-Alpes-Côte d'Azur) zal het spannend worden.

De Parti Socialiste en de Republikeinen verenigen hun krachten om het FN koste wat kost van een overwinning te houden. In het noorden, waar Marine Le Pen opkomt, en het zuiden, waar haar nicht Marion Maréchal - Le Pen kandidaat is, trokken de socialisten hun kansloze kandidaat terug. Ze sporen hun kiezers aan om voor de gematigde Republikeinen te stemmen.

Front tegen Front National

Volgens de peilingen lijkt die tactiek te kunnen werken. Marine Le Pen staat op achterstand tegen de Republikein Xavier Bertrand. Ook Marion Maréchal - Le Pen staat 2 tot 8 procent achter op de Republikein Christian Estrosi.

Jean-Pierre Masseret, die opkomt voor de socialisten in de zuidoostelijke regio Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine, weigert deel te nemen aan het front tegen het FN. Ondanks het bevel van de partijtop om de handdoek in de ring te gooien, treedt hij na een uitzichtloze 16 procent toch opnieuw aan in de tweede ronde.

In de overige regio's vechten in de tweede ronde de door Groenen en andere linkse partijen gesteunde socialisten en het burgerlijk blok onder de Republikeinen het volgens de peilingen onder elkaar uit. FN wordt daar nauwelijks kansen toegedicht.

Om 17 uur lag de opkomst hoger dan 50 procent, zo'n 7 procent hoger dan bij de eerste ronde, vorige week. Dat kan een indicatie zijn dat kiezers die ontgoocheld waren in de traditionele partijen, deze keer wel zijn komen stemmen.