Extreemrechts bijt in het zand in Frankrijk

Het extreemrechtse Front National van Marine Le Pen lijkt dan toch niet de winnaar van de regionale verkiezingen in Frankrijk te worden. Volgens een exitpoll in opdracht van France Télévision moet het FN het in de regio's Nord-Pas de Calais-Picardie en Provence-Alpes-Côte d'Azur afleggen tegen traditioneel rechts. Dat betekent dat het FN in geen enkele regio aan de macht komt. De tot nu toe gedeeltelijke resultaten bevestigen de trend.
Regio's in het blauw: LR/in het rood: PS/in het geel: nationalisten

Waar het Front National na de eerste ronde van vorige week nog victorie kon kraaien, grijpt het na de tweede ronde naast de prijzen.

In de regio Nord-Pas de Calais-Picardie moet partijleidster Marine Le Pen (links op foto, 42,5 procent) oud-minister Xavier Bertrand (rechts, 57,5 procent) laten voorgaan van Les Républicains laten voorgaan, het rechtse blok rond oud-president Nicolas Sarkozy. In de zuidelijke regio Provence-Alpes-Côte d'Azur moet haar nichtje Marion Maréchal-Le Pen (45,2 procent) het afleggen burgemeester Christian Estrosi van Nice, ook kandidaat voor Les Républicains (54,8 procent).

In beide regio's hadden de FN-kandidates vorige week nog een monsterscore van meer dan 40 procent gehaald. Voor de tweede ronde hadden de kandidaten van de socialistische PS zich teruggetrokken en hadden ze opgeroepen om voor de kandidaat van traditioneel rechts te stemmen.

De opkomst voor de tweede ronde lag aanzienlijk hoger dan vorige week: 50,54 procent tegenover 43,01 procent bij de eerste ronde. Dat wijst erop dat de traditionele partijen er beter in zijn geslaagd hun achterban te mobiliseren.

  • Traditioneel rechts zou zeven regio's gaan besturen: Pays de Loire, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine, Nord-Pas-de-Calais-Picardie, Normandie en Ile de France.
  • Links haalt het in zes regio's: Bretagne, Aquitaine-Poitou-Charentes-Limousin, Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées, Centre-Val de Loire en Bourgogne-Franche-Comté.
  • In Corsica zouden de nationalisten aan het roer komen.

Hoewel de PS vijf regio's in handen lijkt te houden, krijgt de partij van president François Hollande een flinke electorale klap. Die nederlaag komt niet onverwacht: het beleid van Hollande heeft veel Fransen ontgoocheld, en de de aanslagen in Parijs van exact een maand geleden hebben rechts en extreemrechts ongetwijfeld in de kaart gespeeld.

Opvallend ook is de historische zege van het nationalistische "Per a Corsica" (Voor Corsica) op het eiland Corsica, met 35,5 procent van de stemmen.