Russisch oorlogsschip vuurt waarschuwingsschoten af op Turkse vissersboot

Een Russisch oorlogsschip heeft waarschuwingsschoten afgevuurd op een Turkse vissersboot in de Egeïsche Zee om een botsing te vermijden. Dat heeft Moskou bekendgemaakt.

De Turkse boot naderde tot op 600 meter van het Russische schip Smetlivy, klinkt het in een verklaring van het Russische ministerie van Defensie. Na de waarschuwingsschoten, waarvoor lichte wapens gebruikt werden, veranderden de Turken van koers.

De Turkse militaire attaché in Moskou is op het matje geroepen door het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Al enkele weken lopen de spanningen tussen Turkije en Rusland hoog op. Aanleiding was een Russisch jachtvliegtuig dat door de Turken werd neergeschoten vlak bij de grens tussen Syrië en Turkije. Vandaag raakte ook bekend dat het Turkse leger zijn personeel verbiedt om naar Rusland op vakantie te gaan. Volgens de Turkse stafchef gaat het om een "voorzorgsmaatregel".