Schoten in hoofdstad Centraal-Afrikaanse Republiek verstoren referendum

Voor- en tegenstanders van het grondwettelijk referendum in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) hebben elkaar afgelopen nacht beschoten in hoofdstad Bangui. Ook vanochtend werd nog geschoten. Vandaag wordt in de Centraal-Afrikaanse Republiek een referendum gehouden over de nieuwe grondwet.
AFP

Vooral in de moslimenclave PK5 was het onrustig. Daar vielen volgens het Rode Kruis vijf gewonden, van wie twee zwaargewond raakten. Een bron bij de veiligheidsdiensten meldt dat ook in Gobongo, een van de bolwerken van de christelijke anti-balakamilities, schoten en ontploffingen te horen waren.

Referendum

Het referendum wordt gezien als een test voor de presidents- en parlementsverkiezingen die op 27 december moeten plaatsvinden na drie jaar van geweld tussen de verschillende gemeenschappen. De verkiezingen werden al meerdere keren uitgesteld.

Als het grondwetsvoorstel wordt aangenomen, zal de CAR zijn 13e regime krijgen sinds de onafhankelijkheid in 1960. Het land heeft al vijf Republieken gekend, een Rijk (onder Jean-Bedel Bokassa) en zes overgangsregimes.

De moslims die deel uitmaken van de vroegere Séléka-rebellie zijn verdeeld over de deelname aan de stembusgang: enkele facties, zoals die van de vroegere nummer twee Noureddine Adam, verwerpen de deelname. Anderen roepen wel op om te gaan stemmen. Enkele tientallen mensen betoogden vanochtend voor de gebouwen van de VN-missie Minusca in Bangui. De scholen in PK5 waar gestemd zou worden, zijn gesloten vanwege de schoten of omdat het kiesmateriaal er niet is aangekomen.

Ook binnen de anti-balakamilities zijn er tegenstanders van de stembusgang. De aanhangers van oud-president François Bozizé, wiens kandidatuur verworpen werd door het Grondwettelijk Hof, kanten zich tegen de verkiezingen. Bozizé werd in maart 2013 van de macht verdreven door de vroegere Séléka-rebellie, die op hun beurt moesten opstappen na een internationale militaire interventie begin vorig jaar. Toch vragen de meeste partijen wel dat de bevolking zich uitspreekt voor het grondwetsvoorstel.

AFP