Ted Cruz verslaat Donald Trump in peiling in Iowa

De ultraconservatieve senator Ted Cruz uit Texas krijgt momenteel de meeste steun van de Republikeinse kiezers in Iowa. Een nieuwe peiling van twee media geeft hem een duidelijke voorsprong op Donald Trump in de staat in het middenwesten van de VS, waar op 1 februari de eerste voorverkiezing plaatsvindt voor de aanduiding van de Republikeinse presidentskandidaat.

In een peiling van Bloomberg Politics en de krant The Des Moines Register krijgt de 44-jarige Cruz 31 procent van de stemmen van Republikeinse kiezers achter zich, tegen amper 10 procent twee maanden geleden.

Daarmee heeft hij een voorsprong van 10 procentpunt op Donald Trump, die stabiel blijft. De gepensioneerde neurochirurg Ben Carson, die in de vorige peiling eerste stond, is teruggevallen tot 13 procent.

De voorverkiezingen in Iowa krijgen altijd veel mediabelangstelling tijdens de race naar het Witte Huis. Hoewel er procentueel heel weinig afgevaardigden worden gekozen bij de voorverkiezingen in Iowa, geven ze als eerste voorverkiezing wel al min of meer aan wie er de grootste kans maakt om voor zijn of haar partij de nominatie binnen te rijven.

Partijdigheid

De miljardair Trump, die op nationaal niveau de peilingen aanvoert, reageerde al snel op de peiling met een Twitter-bericht. "Vertrouw de peiling van The Des Moines Register niet, die beïnvloed is in het nadeel van Trump", schreef hij, waarbij hij naar een andere poll verwees waarin hij aan de leiding stond.

Trump beschuldigt de krant van partijdigheid sinds ze hem in juli opriep om uit de race om het Witte Huis te stappen.

Aan de peiling namen 400 Republikeinse kiezers deel. De foutenmarge bedraagt 4,9 procent.