Veel vallende sterren komende nacht, maar zijn ze ook te zien?

Wie nog enkele wensen op overschot heeft, zou zich normaal klaar mogen houden. Vannacht vindt namelijk het hoogtepunt plaats van de meteorenzwerm Geminiden en dus zijn er ook heel wat vallende sterren. Of u ze zult kunnen zien, lijkt echter twijfelachtig.

Zo bekend de Perseïden zijn, zo onbekend zijn de Geminiden. En toch is de meteorenzwerm die in de winter actief is volgens waarnemers de mooiste van het hele jaar. Omdat het lang donker is, kunnen mensen de Geminiden bovendien een hele avond en nacht bewonderen.

De meteorenzwerm is elk jaar van 7 tot 16 december te zien, maar het hoogtepunt vindt plaats in de nacht van 13 op 14 december. Komende nacht, dus. "Het beste moment is van middernacht tot 4 uur. Bij helder weer en vanop een donkere waarnemingslocatie zijn meer dan honderd vallende sterren per uur te observeren", klinkt het bij volkssterrenwacht Mira.

De kans dat u die komende nacht te zien krijgt, lijkt echter klein. "Vanavond blijft het bewolkt en valt er regen. In de loop van de nacht zullen er enkele opklaringen zijn, maar er blijft toch veel lage bewolking met op sommige plaatsen zelfs mist", zegt VRT-weervrouw Sabine Hagedoren. "De vallende sterren zullen er wel zijn, maar we gaan ze wellicht niet zien."

Een vrees die bevestigd wordt bij het Mira. "Vorige nacht waren er wel enkele te zien, maar we vrezen inderdaad voor komende nacht. Hopelijk klaart het in de loop van de ochtend op en kunnen we er dan nog wat zien. Het grootste deel is echter dan al gepasseerd", besluit vrijwilliger Stefan De Ridder. De kans dat de wensen nog even in de koelkast mogen, lijkt dus vrij groot.