Verschillende partijleiders hoeden zich voor triomfalisme

Noch links noch traditioneel rechts noch extreemrechts hebben in Frankrijk veel reden tot juichen na de tweede ronde van de regionale verkiezingen. Dat blijkt uit de verklaringen van de partijleiders. Premier Manuel Valls (PS) waarschuwt dat het gevaar van extreemrechts niet is geweken, oud-president Nicolas Sarkozy pleit ervoor om te luisteren naar de verzuchtingen van de Fransen en FN-leidster Marine Le Pen zegt strijdlustig dat "niets ons zal kunnen tegenhouden"

"Vanavond is er geen opluchting, geen triomfalisme", zegt Manuel Valls. "Het gevaar van extreemrechts is niet geweken, integendeel." De premier bracht hulde aan de kiezers die er mee voor hebben gezorgd dat het Front National in geen enkele Franse regio aan de macht komt.

Hoewel Marine Le Pen in haar regio Nord-Pas de Calais-Picardie meer dan 40 procent haalt, moet ze traditioneel rechts laten voorgaan. In haar toespraak haalde ze uit naar wat ze de intimidatie door de traditionele partijen noemt. "Dat is de prijs voor de emancipatie van het volk", hield ze haar toehoorders voor. Desondanks blikt ze vooruit: "Niet zal ons kunnen tegenhouden." Een vage verwijzing naar de presidentsverkiezingen van 2017, allicht.

Les Républicains, de traditioneel rechtse formatie rond oud-president Nicolas Sarkozy, rijft weliswaar enkele regio's binnen, maar Sarkozy klinkt evenmin triomfalistisch. Hij pleit vanavond voor meer eenheid en unie, een boodschap aan zijn enigszins verscheurde partij zelf. Daarnaast wil hij tijd maken voor een grondig debat dat antwoorden met bieden aan de Fransen. Dat debat moet volgens hem gaan over thema's als Europa, werkloosheid, economie, veiligheid, onderwijs en identiteit.