Voor het eerst vrouwen verkozen in Saudi-Arabië

Bij de eerste lokale verkiezingen in Saudi-Arabië waarbij vrouwen mochten stemmen en deelnemen zijn minstens drie vrouwen verkozen. De vrouwen zitten voortaan in de gemeenteraad in de buurt van Mekka en Jeddah.

Zo'n 130.000 vrouwelijke kiezers hadden zich geregistreerd en er waren 978 vrouwelijke kandidaten, tegenover 5.938 mannen. In totaal kwam 25 procent van de stemgerechtigden stemmen.

Het waren nog maar de derde verkiezingen ooit in het land, na 2005 en 2011. De bevolking kon stemmen voor twee derden van de zetels in de gemeenteraden, het resterende derde wordt aangeduid door de regering.

Salma bint Hizab al-Oteibi won in Madrakah, in de provincie Mekka, van zeven mannen en twee vrouwen. In de westelijke havenstad Jeddah konden twee vrouwen, Lamy Abdelaziz en Rasha Hefzy, een zetel bemachtigen. Volgens Al Jazeera won een vierde vrouw in de provincie Tabuk. Verwacht wordt dat de kiescommissie later vandaag de officiële resultaten zal bekendmaken.

Hoewel ze nu dus kunnen stemmen, zijn er nog steeds heel wat wetten die het democratisch proces voor vrouwen verstoren. Zo mochten de vrouwelijke kandidaten geen contact hebben met de mannelijke stemmers en hadden ze moeilijkheden om te gaan stemmen, omdat vrouwen in het land niet mogen autorijden. 

Meest gelezen