Washington roept VS-burgers op Burundi te verlaten

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken roept VS-burgers in Burundi op het Centraal-Afrikaanse land zo snel mogelijk te verlaten. Dat staat in een nieuw reisadvies, dat is gepubliceerd nadat bij verschillende aanvallen de voorbije dagen zeker 87 doden zijn gevallen. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch roept op tot een onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen van de afgelopen dagen in Burundi.

"Als gevolg van het aanhoudende geweld heeft Buitenlandse Zaken bevolen dat alle niet-noodzakelijke Amerikaanse overheidspersoneel vertrekt uit het land", luidt het reisadvies. "Alle reizen naar Burundi worden afgeraden en Amerikaanse burgers in Burundi wordt geadviseerd het land zo snel mogelijk te verlaten."

Eergisteren hebben gewapende opstandelingen aanvallen uitgevoerd tegen drie kazernes in de Burundese hoofdstad Bujumbura. Daarop hebben de Burundese ordediensten een aantal wijken uitgekamd waar de oppositie tegen het regime van president Pierre Nkurunziza sterk staat. Volgens een woordvoerder van  de overheid zijn bij het geweld in totaal 87 dodelijke slachtoffers gevallen.

Getuigen meldden gisteren dat er een 40-tal lichamen zijn gevonden van mensen die van kortbij zijn doodgeschoten. Dat wijst op represaille-moorden door de ordetroepen. Daarom eist de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch dat er zo vlug mogelijk een onafhankelijk onderzoek wordt gehouden naar de gebeurtenissen in Bujumbura.

Human Rights Watch klaagt daarbij aan dat de Burundese autoriteiten de lichamen van de slachtoffers al hebben laten ophalen, nog voor er enig onderzoek op kon worden uitgevoerd. De organisatie verdenkt de Burundese overheid ervan dat ze het onderzoek wil bemoeilijken.