Wat kunt u (ja, u!) doen tegen de klimaat­verandering?

Op de klimaattop in Parijs hebben 195 landen zich geëngageerd om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Een politiek akkoord, dat nog maar het begin is van een lange strijd. Maar ook u en ik kunnen het klimaat een handje helpen. Veel moeite hoeft u daar eigenlijk niet voor te doen en u hoeft niet te wachten tot morgen. We sprokkelden enkele handige tips.

1. Eet minder vlees

Ja, daar zijn ze weer, zult u zeggen! Maar het blijft een belangrijke én eenvoudige maatregel tegen de klimaatverandering. Enkele dagen per week geen vlees eten kan de planeet al heel wat vooruit helpen.

Bijna 20 procent van de broeikasgassen die wereldwijd uitgestoten worden, worden volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) veroorzaakt door de veeteelt.

BELGA/ JANSENS

2. Eet lokale groenten en fruit, volgens de seizoenen

Niet alleen minder vlees eten, kan de klimaatverandering tegengaan, ook meer aandacht voor lokaal voedsel kan helpen. Lokaal voedsel eten, betekent dat het minder ver getransporteerd moet worden. Minder CO2-uitstoot met andere woorden. Kijk dus eens wat nauwgezetter naar de verpakking en eet groenten en fruit van bij ons.

Ook volgens de seizoenen eten, kan een positieve invloed hebben. Zulk voedsel moet dikwijls minder intensief gekweekt worden.

3. Neem wat minder de auto, ga zoveel mogelijk te voet

Het wordt een lijst van dooddoeners, maar het is zo simpel: ga zoveel mogelijk te voet of met de fiets, in plaats van de auto of de bus te nemen. Het is in de eerste plaats goed voor uw eigen gezondheid (en portemonnee), maar het helpt ook de vervuiling tegen te gaan. Om het met een modewoord te zeggen: de wandelaar is emissieneutraal.

4. Rij wat rustiger, ruim uw auto op

Als u toch de auto in moet, probeer dan uw rijstijl wat aan te passen. Rij wat minder snel, zet de airconditioning wat minder hard, het zijn allemaal tips om minder te verbruiken.

Ook de juiste bandenspanning kan ervoor zorgen dat uw auto minder verbruikt en u langer onderweg kunt zijn met minder brandstof. Nog een handige tip: ruim die kofferbak eens op. Alle onnodige spullen in uw auto maken hem alleen maar zwaarder en dus minder efficiënt.

5. Neem een kortere douche

Een heerlijke, warme douche is voor velen een noodzaak om de dag goed te beginnen. Maar misschien kan de tijd dat u onder het kletterende water staat wel wat korter? Het water dat we verbruiken tijdens het douchen bedraagt naar schatting meer dan 10 procent van ons totale waterverbruik. Enkele minuutjes minder kan dus al heel wat liters water besparen.

© Zoonar/I.Mikhaylov - www.belgaimage.be

6. Kook (met) minder water

Ook in de keuken wordt veel energie verspild. Bijvoorbeeld door te hoge hoeveelheden water te koken. Waterkokers voor thee of soep worden tot de nok gevuld en opgewarmd om daarna voor het grootste deel weer ongebruikt af te koelen. Ook groenten worden vaak in te grote hoeveelheden water gekookt. Verwarm dus alleen die hoeveelheid water die u echt nodig heeft. U bespaart er water en energie mee.

7. Moet een machine uw kleren echt wassen én drogen?

Een andere veel voorkomende tip. Droog uw was niet in een droogtrommel, maar laat de kleren drogen aan een wasrek. Het vergt misschien wat meer geduld, maar u bespaart er wel energie mee.

8. Zet uw elektrische toestellen 's nachts af

Uw huis staat vol met elektrische apparaten. En het merendeel daarvan heeft een sluimerstand. En we laten die met zijn allen de hele nacht aanstaan. Handig, maar energieverslindend. Dus zet die televisie, computer, stereoketen en andere elektrische apparaten uit als u gaat slapen.

Niet alleen thuis overigens, hoe vaak blijft uw computer op het werk 's avonds en 's nachts aanstaan? Laat hem ook daar écht inslapen.

Reporters

9. Pas de instellingen van uw computer aan

U hebt het misschien niet meteen door, maar de instellingen van veel computers staan onnodig hoog, zoals de helderheid van het scherm. Pas die gerust wat aan. Uw computer verbruikt er minder energie door en het is goed voor uw ogen.

Laat uw computer ook niet onnodig aanstaan wanneer u hem niet gebruikt. Pas de instellingen aan zodat de computer in sluimerstand gaat wanneer u hem niet gebruikt.

Geen praat voor de galerij, want naar schatting 65 procent van de energie die computers verbruiken, wordt verbruikt wanneer er eigenlijk niet met de computer wordt gewerkt.

AP2013

10. Haal de borstel door uw mailbox

Ergert u zich aan al die spam in uw mailbox? U hoeft die uiteraard niet te lezen, één klik op de deleteknop en weg is al die rommel. Maar u kunt er natuurlijk ook voor zorgen dat u die mails helemaal niet meer ontvangt.

Uw mailbox zal kunnen herademen én u doet er het klimaat een goede dienst mee. Elk jaar worden in ons land miljoenen junkmails rondgestuurd, wereldwijd moet dat een ontelbaar aantal zijn. U bent er zich misschien niet meteen van bewust, maar ook het versturen en de opslag van al die mails kost massa's energie. Door u uit te schrijven uit databanken die e-mails versturen die u toch niet leest, helpt u mee dat enorme nutteloze energieverbruik wat te minderen.

Meest gelezen