Zeker 23 doden bij aanslag op markt in Pakistan

Bij een bomaanslag op een drukke markt in Pakistan zijn zeker 23 mensen om het leven gekomen en een vijftigtal gewond geraakt. De aanslag gebeurde in de vooral door sjiieten bevolkte stad Parachinar, in de onrustige tribale regio in het noordwesten van het land. Parachinar is de hoofdstad van de semi-autonome regio Kurram.

Gisteren had het Pakistaanse leger nog gezegd dat het een offensief tegen islamistische strijders aan het afronden is. Volgens het leger zijn bijna alle opstandelingen verjaagd uit hun laatste schuilplaatsen in de bergen in het noordwesten van Pakistan. Bij dat offensief zijn volgens het leger 3.400 taliban gedood sinds het in juni 2014 gestart is.

Khan vreest dat het dodentol bij de aanslag in Parachinar nog voort zal oplopen. "Een ploeg van ontmijners is ter plaatse en we proberen te achterhalen wat de oorzaak van de ontploffing was", aldus een verantwoordelijke bij de politie.

"Het was een heel luide ontploffing", zei winkelier Ali Turi. "We liepen naar buiten. Mensen waren aan het schreeuwen en er lagen overal lichamen." Lokale tv-zenders tonen beelden van honderden mensen die de markt ontvluchten. Volgens een dokter van het belangrijkste ziekenhuis in de regio zijn veel gewonden "in kritieke toestand".

De aanslag werd opgeëist door de extremistische soennitische groep Lashkar-e-Jhangvi al-Alami, die gelinkt wordt aan terreurgroep IS.