Zouzou Ben Chikha onzacht in aanraking met politie

Acteur en muzikant Zouzou Ben Chikha, onder meer bekend van zijn rol als Amar in de Canvas-reeks "Bevergem", beklaagt zich erover dat hij geïntimideerd en vernederd is door een politiepatrouille in de Gentse deelgemeente Ledeberg. De politie nuanceert het verhaal en is een intern onderzoek gestart.

Ben Chikha was zondagmiddag op weg naar de slager toen hij door een politiepatrouille op straat werd tegengehouden en gefouilleerd. Dat gebeurde in de Hoveniersstraat in Ledeberg. Daarbij moest hij in de regen ook zijn schoenen en kousen uittrekken.

"Ik moest alles op de grond leggen, terwijl het kletsnat was. Dan moest ik mijn schoenen en mijn kousen uitdoen. Ik stond in een plas, met mijn schoenen en kousen kletsnat. Dat vonden ze heel normaal. Dan moest ik tegen de muur gaan staan en werd ik gefouilleerd. Wat ze zochten, weet ik niet", vertelt hij.

"Pak uw vuiligheid mee"

"In mijn zakken zaten kruimels van koekjes. Toen ik mocht vertrekken, stak een van de agenten die terug in mijn zak. "Pak uw vuiligheid mee en ga maar door", zei hij, in plaats van zich te excuseren. Ik was helemaal uit mijn lood geslagen", aldus de acteur. "Dit neigt naar racisme."

Ben Chikha zegt dat hij er willekeurig is uitgepikt op basis van zijn uiterlijk. Hoewel hij Tunesische roots heeft, is Ben Chikha geboren aan de kust. Volgens hem is het al de derde keer dit jaar dat het hem overkomt. "We zoeken allemaal naar een inclusief verhaal, ik ook. Ik maak theater daarover, ik speel in series daarover, vertel daarover op de radio. Maar dat inclusief verhaal kan je alleen maar samen vertellen."

Gentse politie voert intern onderzoek

De politie in Gent nuanceert het verhaal en is een intern onderzoek gestart. Korpschef Filip Rasschaert vertelt aan De Morgen dat Ben Chikha gecontroleerd werd nadat er vanuit een burgervoertuig verdacht gedrag was vastgesteld. Welk verdacht gedrag dat precies was, zegt hij niet. De politie bevestigt dat de acteur zijn schoenen en sokken moest uittrekken, maar volgens hen gebeurde dat op een droge plek.

"Intussen is gebleken dat Ben Chikha niks verkeerds deed. De controle in kwestie was een slechte ervaring die in normale omstandigheden opgevangen moet worden door extra uitleg van de politie", aldus Rasschaert. Waarom de uitleg er niet kwam, moet het onderzoek uitwijzen.

"Dit neigt naar racisme"

Meest gelezen