6 jonge Tunesiërs krijgen 3 jaar cel wegens homoseksualiteit

In Tunesië zijn zes studenten veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf omdat ze homo zijn. Dat is in het Noord-Afrikaanse land de maximumstraf voor homoseksualiteit. Mensenrechtenorganisaties veroordelen de uitspraak.
AP2014
Archieffoto

De zes jongeren, tussen 18 en 19 jaar oud, woonden samen in een appartement in de stad Kairouan. Begin deze maand werden ze opgepakt, nadat de politie hun woning was binnengevallen. Buren zouden hen verklikt hebben.

Alle zes zijn ze veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar, de maximumstraf voor homoseksualiteit. Een van hen heeft nog zes maanden meer gekregen omdat er "aanstootgevende" video's zijn teruggevonden op zijn computer.

Als de studenten vrijkomen worden ze ook nog eens vijf jaar verbannen uit hun thuisstad Kairouan, een bedevaartplaats voor moslims. In Tunesië is homoseksualiteit verboden op basis van het omstreden artikel 230 van het wetboek, dat seksuele relaties verbiedt tussen mensen van hetzelfde geslacht.

"Diepgewortelde homofobie"

Mensenrechtenorganisaties zijn niet spreken over de zaak. Volgens Amnesty International toont de uitspraak de "diepgewortelde homofobie" in het land aan. "Deze uitspraak is choquerend, zeker in een periode waarin organisaties in Tunesië zich meer en meer uitspreken tegen de criminalisering van homoseksualiteit."

De zes studenten werden anaal onderzocht na hun arrestatie, om "bewijs van sodomie" te zoeken. Lokale organisaties die opkomen voor homorechten en Amnesty International noemen de methode onwetenschappelijk en hebben het ook over "martelpraktijken".

De advocaat van de studenten heeft aangekondigd dat ze in beroep gaan tegen de uitspraak. Dat zou over enkele weken al behandeld worden.

Tunesië wordt algemeen beschouwd als het succesverhaal van de Arabische Lente, waarbij dictator Ben Ali werd afgezet en een democratisch systeem werd geïnstalleerd. De historische omwenteling heeft op vlak van homorechten echter weinig verandering gebracht.