"Als we nu geen maatregelen nemen, zullen we meer moeten vragen van spoorpersoneel"

De maatregelen om de productiviteit bij de NMBS te verhogen, moeten absoluut vanaf januari 2016 van kracht worden. "Anders zullen we later meer moeten vragen van het personeel voor hetzelfde resultaat", waarschuwt Michel Bovy van HR-Rail, die onderhandelt namens de spoordirectie. De vakbonden dreigen ermee in januari vijf dagen te staken. De verzoeningsvergadering gisteren heeft niets opgeleverd.

Morgen worden de maatregelen tijdens een nationale paritaire commissie op tafel gelegd, zeer tegen de zin van de vakbonden. "Maar we moeten die vergadering hebben", zegt Bovy in "De ochtend" op Radio 1. "De maatregelen die we voorstellen moeten vanaf 1 januari kunnen functioneren. Gaan we 1 januari voorbij, dan gaan we volgend jaar niet alleen in het vet moeten snijden, maar ook in het vlees."

Als de productiviteitsverhogende maatregelen namelijk niet op 1 januari 2016 kunnen genomen worden, dan zullen ze er komen op 1 januari 2017. En dan dreigen ze strenger uit te vallen, waarschuwt Bovy. "Onafgezien van het probleem van de vakbonden, willen wij het personeel het niet aandoen dat wij hen meer moeten vragen voor hetzelfde resultaat omdat wij vandaag niet tot een overeenkomst komen na negen maanden onderhandelen."

Het voorgestelde pakket maatregelen is dus eigenlijk te nemen of te laten voor de vakbonden. Al kunnen die laatste wel nog een tegenvoorstel doen, maar dan moet het kennelijk wel een zeer overtuigend tegenvoorstel zijn. "Als wij morgen een aantal zeer creatieve voorstellen krijgen vanuit de vakbonden, die hetzelfde resultaat hebben én die ingang kunnen vinden op 1 januari... de deur is nooit gesloten", zegt Bovy. "Wij kunnen op het laatste minuutje nog altijd andere maatregelen laten toepassen."

"Sfeer is verziekt"

Al negen maanden wordt er onderhandeld, in totaal is er al meer dan 50 uur gepraat met de vakbonden. Michel Bovy - zelf een oud-vakbondsman - getuigt dat de sfeer "bijzonder slecht" is.

"Aan de twee kanten weten we dat er iets moet gebeuren en dat we moeilijke stappen moeten zetten. Maar dat alles wordt nog doorkruist door allerhande interprofessionele acties en uitspraken vanuit de politiek, van ons eigen bedrijf en straffe uitspraken van syndicale organisaties. Dat is de sfeer. We begrijpen dat er iets moet gebeuren, maar het is oh zo moeilijk om het over te brengen naar de basis."

Volgens Bovy is het personeel ook "diep geraakt" door allerhande berichten over "zogezegde zeer voordelige arbeidsvoorwaarden". "Ze worden op een compleet onterechte manier behandeld. Daardoor is de sfeer bijzonder verziekt en dat neem je mee aan de onderhandelingstafel."