"Black"-actrice genomineerd als belofte op Filmfestival Berlijn

Martha Canga Antonio, die de hoofdrol vertolkt in de film "Black", is genomineerd voor de European Shooting Stars 2016 op het Filmfestival van Berlijn. De jonge actrice wordt naar voren geschoven als één van de tien meest beloftevolle jonge acteurs en actrices van het moment, meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds.
Martha Canga Antonio en Aboubakr Bensaihi, haar tegenspeler in "Black"

Tijdens de Berlinale (11-21 februari) worden de 10 European Shooting Stars van 2016 voorgesteld aan pers, publiek en de aanwezige filmmakers en castingbureaus. Het initiatief is een springplank voor jong acteertalent uit Europa.

Martha Canga Antonio werd door een jury van filmexperts geselecteerd uit 24 kandidaten die werden voorgedragen door de leden van European Film Promotion (EFP). In hun rapport looft de jury het acteerdebuut van Antonio.

"We kregen films te zien van over heel Europa, boordevol frisse gezichten en nieuwe stemmen die de diversiteit en vitaliteit binnen de Europese cinema verbeelden. Martha brengt in "Black" een opmerkelijk debuut als een moderne Julia. In haar allereerste filmrol getuigt ze meteen van perfecte timing, moed, vastberadenheid en een aangeboren acteertalent", besluit het rapport.

"Nooit gedacht dat een buikgevoel me tot in Berlijn zou brengen", alsdus Antonio in een eerste reactie. De jonge actrice werd voor haar acteerdebuut eerder al bekroond met de prijs voor Beste Actrice op het Black Nights Film Festival in Tallinn.

Succesvolle genomineerden

De European Shooting Stars werd voor het eerst gelanceerd tijdens de Berlinale van 1998. Toen maakte Michaël Pas deel uit van de selectie. Nadien volgden nog Belgische acteurs als Filip Peeters (2001), Jérémie Renier (2002), Matthias Schoenaerts (2003) en Marie Vinck (2005). De laatste keer dat een Belgische acteur geselecteerd werd, dateert van 2007, met Kevin Janssens.

Tal van deelnemers uit het European Shooting Stars-programma zijn uitgegroeid tot internationale topacteurs. Enkele voorbeelden: Pilou Asbæk ("Borgen"), Alicia Vikander ("The Danish Girl"), Carey Mulligan ("Far from the Maddening Crowd", "Drive"), Trond Espen Seim ("Varg Veum"), Archie Panjabi ("The Fall", "The Good Wife"), Daniël Brühl ("Goodbye Lenin!", "Rush"), Daniel Craig (James Bond) en Rachel Weisz ("The Mummy", "Youth").