"Star Wars: The force awakens" in wereldpremière gegaan

In Los Angeles is gisterenavond de gloednieuwe Star Wars-film "The force awakens" in première gegaan. Productiemaatschappij Disney had ruim een halve kilometer van de beroemde Hollywoodboulevard in Los Angeles afgehuurd. Er golden erg strenge veiligheidsmaatregelen.

De cast, met onder meer Harrison Ford, Adam Driver, Daisy Ridley en Oscar Isaac, stapte ontspannen over de rode loper. Ook de robot R2-D2 en de witte stormtroopers waren van de partij, net als een massa lichtzwaarden.

Ruim 5.000 genodigden woonden de wereldpremière van de nieuwe Star Wars bij. Filmmaatschappij Disney had zwaar geïnvesteerd in extra veiligheidsmaatregelen. Maar liefst een halve kilometer op Hollywood Boulevard werd afgesloten.

Alle aanwezigen moesten door een metaaldetector en de politie patrouilleerde met honden in de buurt. Actrice Carrie Fisher, die in de eerste reeks prinses Leia speelde, arriveerde door de extra veiligheidscontroles bijna te laat voor de vertoning.

Aanwezigen zonder tickets werden geweerd. Fans die al dagenlang aan de filmzaal kampeerden om een glimp van de de cast op te vangen, bleven op hun honger zitten. Een koppel Star Wars-fans vond wel de tijd om hun huwelijk te vieren, in aangepaste outfits.

Inhoud blijft geheim

Over de inhoud van de nieuwe Star Wars-film is nog niets bekend. De regie is in handen van JJ Abrams, die enkele jaren geleden al een Star Trek-film maakte. Abrams zei maandag "overweldigd" te zijn door de aandacht voor zijn film. Ook zijn voorganger George Lucas was op de première aanwezig. Het duo verscheen samen op de rode loper.

Ook regisseur Steven Spielberg tekende present. Bij had veel lof voor de makers en bedenkers van de Star Wars-saga. "De hype is traag op gang gekomen, maar ik heb altijd al geweten dat dit succes van lange duur zou zijn", zo zei hij aan Starwars.com.

"Intergenerationele hype"

Filmjournalist Ward Verrijcken is fan van het eerste uur. "Star Wars is een intergenerationeel fenomeen. De eerste film is in 1977 in première gegaan. De vijftigers van nu willen de nieuwe film graag zien vanuit een zekere nostalgie. Toen lieten die films immers een verpletterende indruk na. Hun kinderen en kleinkinderen maken die fascinatie vandaag mee."

Volgens Verrijcken is de hype deels de danken aan het universele basisverhaal. "Alles speelt zich af in een melkwegstelsel waar ooit een beschaving heeft geleefd. Verschillende rassen proberen daar in vrede samen te leven: een universele en tijdloze boodschap van hoop. Los daarvan speelt in Star Wars ook het simpele idee dat er twee soorten mensen bestaan: zij die verleid worden door de "dark side" tegenover rebellen die strijden voor vrijheid en tolerantie. Het mooie verhaal wordt dan ook nog eens bijzonder fantasierijk uitgewerkt."

Het liedje rond Star Wars is bovendien nog niet uitgezonden. "Disney heeft de filmrechten gekocht voor 4 miljard dollar, en die investering moet zich terug verdienen. Daarom zullen personages uit de films hun eigen spin-off krijgen. Tot 2020 komt er elk jaar een nieuwe episode rond een bepaald personage. Die films zullen gemaakt worden door degelijke regisseurs die zelf fan zijn van het eerste uur."

"Star Wars: The force awakens" is de zevende film in de reeks en de eerste Star Wars-episode in meer dan een decennium. Bovendien is het de eerste keer sinds "Return of the Jedi" uit 1983 dat de cast uit de oorspronkelijke trilogie opnieuw samenwerkte. De film wordt mogelijk een van de grootste publiekstrekkers van de jongste jaren.

In ons land loopt Star Wars 7 vanaf morgen in de zalen. Kinepolis meldt dat er al 55.000 tickets voor de film in voorverkoop zijn verkocht. Dat is een record.