"Weet je wel wat zo'n bokitoproof kraam kost?"

"Kraamkost" is verkozen tot hét woord van 2015. Wij vroegen u de term in één zin of paragraaf te verwerken, samen met de acht voorgaande woorden van het jaar. Deze vijf inzendingen wisten de jury het meest te bekoren.

Hebt u al gekookt voor een pas bevallen moeder en haar gezin? Dan kent u het vast wel: kraamkost, het woord dat in een verkiezing georganiseerd door uitgeverij Van Dale en de VRT tot woord van het jaar 2015 is uitgeroepen.

De term haalt het met 28 procent van de stemmen nipt van 'sjoemelsoftware' (27 procent), een verwijzing naar het schandaal rond de uitstoottests van autoconstructeur Volkswagen dat dit jaar aan het licht kwam. 'Kibbelkabinet' vervolledigt de top drie met 12 procent van de stemmen.

Het is al de negende keer dat Van Dale en de VRT een woord van het jaar verkiezen. De voorgaande winnaars zijn:

flitsmarathon (2014)
selfie (2013)
frietchinees (2012)
stoeproken (2011)
tentsletje (2010)
ontvrienden (2009)
swaffelen (2008)
bokitoproof (2007)

"Bokitoproof-stuk"

Wij vroegen u vanochtend al deze woorden tot één zin of paragraaf te verwerken. Tientallen inzendingen bereikten ons via e-mail en Facebook. Onze jury was het meeste onder de indruk van deze woordcreaties:

Tijdens een zoveelste selfieflitsmarathon swaffelde het tentsletje al stoeprokend haar iPhone met een knal tegen de vitrine. De frietchinees riep: "Ik ga je moeten ontvrienden, hé. Weet jij wel wat zo'n bokitoproof kraam kost?"

Arnaud Bouclier

Ik heb mijn vriend gynaecoloog ge-ontvriend tijdens het weekeinde van de flitsmarathon omdat hij een selfie op zijn wall had gepost waarbij hij stoeprokend swaffelde op zijn tentsletje op de terugweg van de frietchinees met de vermelding dat hij nog niet aan zijn “bokitoproof-stuk” was omdat hij dat net ook gedaan had naast een jonge moeder tijdens haar kraamkost-maaltijd in het moederhuis.

Frederic Convent

Het was alweer een mooie dag in ons geliefkoosde dorpje Antwerpen, toen Zeppos zijn beste vriend Pallieter tegen het lijf liep. "Alles goed man?"
- "Tuurlijk, ik heb weer wat meegemaakt deze week."
"Vertel!"
- "Awel, ik was weer naar de frietchinees geweest en wie kwam ik daar tegen? Dat tentsletje van op Pukkelpop!!"
"Ohlala, dat zal wel niet bokitoproof geweest zijn!"
- "Haha,da kunt ge wel stellen. We hebben zitten stoeproken terwijl ik haar zat te swaffelen. Ik heb er een selfie van genomen. Kwam daar een politieagent op af die zei dat we zijn flitsmarathon verstoorden. Ik zei: "Golle me olle sjoemelsoftware, hebde niks beters te doen?" Maar hij kon er niet mee lachen en ik werd opgepakt."
"En uw tentsletje?"
- "Die zie ik waarschijnlijk nooit meer terug. Ze zei nog da ze me gaat ontvrienden."
"Maakt ni uit jong, zolang wij maar vrienden blijven."
- "Voila, zo is 't. Salut en de kraamkost he!"

Lizzie Cabrina Cabron Goedemé

Deze zomer zag ik een kennis op een festival. Het bleek een tentsletje te zijn, want ze vroeg me om haar snel eens te swaffelen op de bokitoproof camping, anders zou ze me ontvrienden op Facebook. Dus deed ik dat maar. Verder is het niet gegaan; ik had geen zin om na 9 maanden met kraamkost aan haar deur te staan. Na afloop wou ze een selfie nemen terwijl we stonden te stoeproken, maar ze had zodanig veel pogingen nodig om een goede foto te nemen dat het wel een flitsmarathon leek! Uitgeput en als mooie afsluiter zijn we dan maar een frietje gaan steken bij de frietchinees.

Olivier Van Der Biest

Stoere Bas trok met pak en zak naar Tomorrowland. Na al zijn escapades op Graspop en Rock Werchter dacht hij volledig bokitoproof te zijn, maar neen hoor. Hij viel als een blok voor de charmes van tentsletje Tina. Wat startte met een selfie, eindigde in een flinke portie swaffelen. Negen maanden en drie kostelijke flitsmarathons later stond hij te stoeproken voor het hospitaal. Gelukkig schoten zijn maten te hulp, want voor de kraamkost waren ze snel even langs de frietchinees geweest. Ondanks al zijn stommiteiten hadden ze hem niet willen ontvrienden en daar was hij hen erg dankbaar voor.

Annelies Frederickx